*Nettavisen* Nyheter.

Guros lille røde

«Det nærmeste du kommer en kvinnelig Tom Waits» sier platedirektør Hilde Louise Asbjørnsen om Guro von Germeten.

Guro von Germeten følte dragningen mot et skittent, rødt trekkspill. Resten er morgendagens musikkistorie.

LØKKA: – Jeg fant det på bakrommet til Hornaas Musikk i Storgata. Det var nedstøvet og skittent, men jeg forelsket meg i det umiddelbart og adopterte det, stråler Guro von Germeten der hun sitter i sofaen på yndlingscaféen Bugges Etf.

Den nette dama som synger om sjømannsbuler, edderkopper og Chardonnay er like rå som hun er sårbar. Allerede i lang tid før hun før hun slapp debutalbumet «Bad Dreams and Good Nightmares» ble Guro lagt merke til som «singer/songwriteren med det røde trekkspillet».

Skitten, sterk og naken

– Jeg tror jeg har truffet en nerve som gjør at jeg skiller meg ut. Kanskje folk synes det er forfriskende med en bråkete jente som tør å være skitten og sterk, samtidig som jeg viser meg helt naken og sårbar, undrer hun.

Med referanser til Tom Waits, Kurt Weill og Edit Piaf er det ikke mye som vitner om at Guro von Germeten er utdannet innen klassisk sang og kommer fra en streng musikktradisjon.

– Jeg har latt meg friste ut i umoralen, men jeg har gjort det med hjertet. Som en unge i en godtebutikk har jeg tatt litt av alt og laget min musikk. Jeg skriker når jeg vil og hvisker når jeg vil, forklarer hun.

Faktisk kan Guro takke to unge, langhåra gutter på interrail for at hun etter flere års fravær fant tilbake til musikken.

– Fortell!

– Jeg sluttet å synge for noen år tilbake, men møtet med trekkspillet ble begynnelsen på veien tilbake. Alt var litt oppned og merkelig. Jeg kom opp med en liten makaber vise, men jeg turte ikke prøve meg i Norge.

Derfor plukket Guro med seg to kjoler og trekkspillet, og reiste til Paris. Mutters alene.

– Jeg satt meg ned for å spille utenfor Sacré-Coeur i Montmartre med tanken på Edit Piaf summende i hodet. Jeg bestemte meg for at hvis noen stoppet for å høre på meg, skulle jeg spille for noen i Norge. Ingen kom...

Men etter å ha spilt de samme tre sangene om og om igjen, satt to backpackere seg ned ved siden av henne.

– Jeg tror de hørte de samme låtene minst fem ganger. Til slutt gav de meg noen mynter som akkurat holdt til to glass rosévin. Jeg kjøpte begge glassene med én gang og tenkte: Dette skal jeg fortsette med! ler hun.

Et halvt år senere spilte hun under en åpen mikrofon-aften på One from the Heart.

– Lady Moscow satt i salen og da jeg var ferdig fikk jeg en liten lapp, en sånn som man sender til folk når man flørter, der det de spurte om jeg ville varme opp for dem på neste konsert.

Klar for by:Larm

Dermed begynte ballen å rulle. Siden den gang har hun stått på mang en scene, og fornoen dager siden fikk Guro vite at hun var en av de 57 utvalgte artistene til by:Larm 2011.

Les også: 57 artister klare for by:Larm


– Jeg stod og prøvde kjolen jeg skulle ha på meg under plateslippet da det tikket inn en sms. Med 1500 påmeldte hadde jeg egentlig avskrevet det helt, men snakk om en kickstart på uka!

Trekkspillfrøkna har allerede planene klare for konserten i februar:

– Jeg skal gjøre by:Larm om til en skitten cabaretbule med sag, skrivemaskin, surt piano og alt som hører med!

– Hva som helst kan skje

Men først skal Guro og trekkspillet hennes på turne i Tyskland, Sveits og rundt om i Norge.

– Jeg drar alene til Tyskland, men ellers har jeg med band. På sikt har jeg lyst til å finne meg mitt eget Schwindelfrei Orkestra og gi ut plate nummer to. Dessuten drømmer jeg om å jobbe mer mot teater, sier hun ivrig.

For selv om hun omtaler seg selv som verdens mest pysete jente, kaster hun seg stadig over nye utfordringer.

– Når man kan plukke opp et trekkspill fra den ene dagen til den andre, kan hva som helst skje. Jeg har bestemt meg for å være spontan og hoppe ut i ting, det er jo dét som er så utrolig gøy med å leve. Er man åpen for alt, kan det bli skikkelig moro!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.