Gutt (10) sultet i hjel - moren er strafferettslig tilregnelig

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at det har vært vanskelig å etterforske saken der en 10-åring døde av sult.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at det har vært vanskelig å etterforske saken der en 10-åring døde av sult. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Det er politiet som bekrefter dette.

24.02.15 14:19

Oslo politidistrikt har mottatt erklæringen fra de rettspsykiatrisk sakkyndige, i saken der en ti år gammel gutt ble funnet død isitt hjem 27. august i fjor.

Guttens mor er siktet i saken, og Oslo tingrett har oppnevnt to sakkyndige til å foreta en rettspsykiatrisk undersøkelse av kvinnen. Rapporten fra denne foreligger nå, og der konkluderes det med at moren er strafferettslig tilregnelig.

- Ikke psykotisk
De sakkyndige skulle undersøke om siktede var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utvinklingshemmet i høy grad, i det aktuelle tidsrommet.

- Dette har de ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for. Det betyr at de konkluderer med at siktede var strafferettslig tilregnelig, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Det er psykiater Kristin Bjartveit og psykologspesialist Arne M. Guldvog som har foretatt den rettspsykiatriske undersøkelsen, etter oppnevnelse fra Oslo tingrett.

Rapporten er sendt til Rettsmedisinsk kommisjon, som faglig gjennomgår alle slike erklæringer. Enten godtas rapporten som den er, eller det kan bli snakk om en tilleggserklæring, eventuelt en helt ny rapport. Dette er avgjørende for om det blir en rettssak eller ikke.

Hadde nok midler
- Vi har gått igjennom siktedes økonomi og prøvd å finne svar her. Da sønnen ble funnet død hadde hun mer enn nok midler til å kjøpe mat, sier Hjort Kraby til NTB.

Det har likevel vært komplisert for etterforskerne å undersøke økonomien, da det trolig har vært snakk om kontanthjelp, blant annet fra siktedes foreldre.

- Det ble funnet mat i leiligheten, men den maten var ikke umiddelbart egnet til å mette en tiåring. Det var sparsomt, og maten måtte bearbeides, sier Hjort Kraby til NTB.

Det er ventet at saken kommer opp enten før eller etter sommeren, dersom det blir en rettssak.

Les også: Oslo-skolen med prosjekt for å avsløre ekstremister

Ekstrem underernæring
Moren ble i november pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling. Hun skal da ha vært i en forfatning som gjorde at hun ble lagt inn på psykiatrisk sykehus.

Faren til gutten skal i lengre tid ha bodd i utlandet.

Da gutten døde skal han veid 14,8 kilo, noe som karakteriseres som ekstrem undernært. I følge obduksjonsrapporten døde gutten av uttørring og avmagring.

Les også: Her må du ha universitets-jobb for å få bo

Bydelen brøt loven
Fylkesmannen har konkludert med at barnevernet i Bydel Søndre Nordstrand, der gutten og moren bodde, brøt loven, da de henla en bekymringsmelding om gutten få dager etter at den ble mottatt.

Det var Legevakta som varslet barnevernet i april. Barnevernet skal ha oppsøkt moren og hun skal da ha takket ja til en såkalt informasjonsavtale, men dette skal likevel ikke ha blitt fulgt opp.

«Når det gjelder barneverntjenesten i bydelen vurderer Fylkesmannen på bakgrunn av de mottatte opplysningene at den skulle ha iverksatt en undersøkelse av guttens omsorgssituasjon etter å ha mottatt en melding fra skadelegevakten», skriver Fylkesmannen i sin rapport.

- Dette er en tragisk hendelse – spesielt for familie og pårørende til gutten. Ingen i Bydel Søndre Nordstrand er upåvirket av det som har skjedd med gutten. Folkeaksjonen Mortensrud Manifest er et godt eksempel på det. Vi som jobber i bydelsadministrasjonen og barnevernet er selvfølgelig også påvirket av sakens alvor, sa bydelsdirektør i Bydel Søndre Nordstrand, Hans Reidar Ness til Nettavisen.

Les også: Erna på Facebook: «Jeg har dysleksi og skriver selv»

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.