*Nettavisen* Nyheter.

Gutta i Hollywood

På forsiden av legendariske Grauman's Chinese Theather er det alltid mye liv.

Lokalavisen-journalist Anders Halvorsen er på langtur. Sammen med to kamerater skal 25-åringen besøke Asia, Sør- og Nord-Amerika. Før backpackerne dro til Sør-Amerika stoppet de innom filmbyen Los Angeles.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stjerna til Michael Jackson var det første som møtte backpackerne i Hollywood. Walk of fame er en hyllest til kjendiser og skuespillere. Siden oppstarten i 1959 har mer enn 2000 kjendiser fått tildelt en stjerne i Hollywood.

LOS ANGELES: Det er vel umulig å ikke ha et forhold til Los Angeles populærkulturens fødested. De fleste kjenner byen gjennom TV-ruten og mye av underholdningen som blir servert på TV verden over kommer herfra.

Etter en forferdelig flytur fra Bangkok var vi endelig framme i Los Angeles. Jon André hadde vært i filmbyen før, og viste vei. Fra flyplassen tok vi en taxi til Santa Monica, som ligger en halvtime utenfor sentrum av storbyen. Der sjekket vi inn på et hotell, og ladet opp batteriene.

L.A. er den største byen i California, med fire millioner innbyggere. Avstandene i byen er enorme, teller man med forstedene bor det 17 millioner i metropolen, som har vært filmens Mekka siden tidlig på 20-tallet.

Underholdningsindustrien er Los Angeles sitt hjertebarn, og byen er ledende i verden når det kommer til film- og TV-produksjon, musikk og videospill. Mye av filmindustrien har i dag flyttet fra Hollywood, men deler av den er fortsatt igjen.

Metropolen er også sentrum for ny teknologi og mote. Og byen spiller en viktig rolle i landets økonomi.

Sport og film

Los Angeles har enormt mye å by på, men i motsetning til for eksempel San Francisco, Boston og New York er det lite å foreta seg i bykjernen.

Et sted uten sjel mener mange, og i Californias største by er det på helt andre steder moroa skjer.

Er man en filmentusiast er Hollywood, med Kodak Theatre (Oscar-utdeling), Grauman's Chinese Theatre og Walk of Fame, selvfølgelig et must.

Livet langs Venice Beach og Santa Monica Beach er vel heller ikke å forakte. Byen har hele 325 (!) soldager i året.

Sport er viktig i USA, noe det også er i Los Angeles. L.A. Dodgers (baseball), L.A. Kings (ishockey) og L.A. Lakers (basket) er noen av lagene som holder til i byen. Dessverre fikk vi ikke sett noen av lagene i aksjon.

Los Angeles arrangerte blant annet sommer-OL i 1932 og 1984. Under fotball-VM i 1994 ble det spilt flere kamper i byen.

Rik på kultur

Jon André og jeg fikk bare halvannen dag i storbyen, før vi dro videre til Ecuador. Men vi fikk likevel mye ut oppholdet.

Etter tre uker i Asia var vi vant til å holde tempoet oppe og dagen etter ankomsten til millionbyen var spekket med opplevelser.

Sightseeing i Hollywood og Beverly Hills, shopping i Santa Monica og gode måltider ble gjort unna i fei. Det er dyrt i Los Angeles, men det går fint an å ha det moro der uten mye dollar.

I Los Angeles, og resten av California, er folk fra alle verdenshjørner er godt representert. De første europeerne kom i 1542, da spanske oppdagere reiste gjennom området. Spanjolene etablerte seg ikke i Los Angeles før 200 år seinere - og byen ble grunnlagt i 1781.

Etter halvannen dag i Los Angeles var det duket for nok en flytur. Vi landet i Ecuadors største by Guayaquil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.