*Nettavisen* Nyheter.

Gutta med vaffelhjertene

ÅPNER HJEMMET SITT: Nygifte Peter Levi Skogvang og Emilie Skogvang har gjort om hjemmet sitt til vaffelsentralen de kveldene Peter og gutta drar ut for å dele ut mat til de hjemløse. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

Hva får en guttegjeng i tjueåra til å tråkke byen rundt én kveld i uka for å tilby rykende ferske, hjemmelagde vafler til sultne medmennesker som bor på gata?

Klikk på bildet for å forstørre.

VAFFEL MED SYLTETØY? Andreas Skavås og Ole-Martin Wold er godt i gang med vaffelsmøringen. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

PARKVEIEN/SENTRUM: Det landet et litt uvanlig tips i dittOslo.nos e-postkasse forrige uke. Kameratgjengen Vaffelgutta hadde begynt å tråle byen med sykkelsekken full av vafler.

Dette er ikke hverdagskost i en by der tiggertettheten stadig brer om seg, og hvor de fleste av oss gladelig overlater medfølelse og omsorg for byens «utskudd» til Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

LES OGSÅ: «Ingenting er verre enn å gå forbi en tigger hver tiende meter»

Poltimenn ved vaffelpressa

– Dette er enkelt, det handler om at vi bryr oss. Og at vi steker vafler.

En regnfull tirsdagskveld er fire vaffelgutter, Peter Levi Skogvang, Andreas Skavås, Ole-Martin Wold og Markus Matre, samlet rundt vaffeljernene på kjøkkenet til initiativtager Peter og hans kone og vaffeljente Emilie. Stemningen er finfin og duften vidunderlig.

– Jeg har jo tenkt en stund på hvordan jeg kan gjøre en forskjell, sier Peter, som tilbringer arbeidsdagene som miljøarbeider og snart skal i gang med opptaksprøver til Politihøgskolen.

– Det behøves ikke å settes i gang noe svært for å gjøre en forskjell, to mennesker som ofrer tre timer i uka får lett gledet og mettet 50 hjemløse med vafler, som i seg selv er et symbol med hjerteformen sin.

På kjøkkenet til Peter og Emilie går stekingen unna med to store vaffeljern sponset av Expert. Røren er laget etter god sjømannskirke-oppskrift, uten spor av halvfabrikata og lettprodukter, så en meierisponsor står nok høyt på ønskelisten til Vaffelgutta.

LES OGSÅ: – Folk sover på varmerister i parkeringshus. Det er tøft nå.

Vaffelgutta

DELER UT VAFLER PÅ SYKKEL: Markus Matre (f.v.) Peter Levi Skogvang, Andreas Skavås, og Ole-Martin Wold utgjør Vaffelgutta. Her er de på vei ut i Oslos gater. Foto: Anita Bakk Henriksen

Kjenner skyggesidene

Vaffelhjertene får geitost og syltetøy på seg, legges doble og pakkes pent i poser, to doble i hver. I løpet av en time har ti raske hender stekt, smurt på og gjort klar femti mettende og varmende pakker, som puttes i sekken. Med hjelmer og sykkelsko på er brigaden klar for sin aftentur.

Vaffelgutta er godt kjent, både med og i byen. Peter er miljøarbeider og Andreas er politimann ved Grønland politistasjon, og har de åpne rusmiljøene som arbeidsfelt, vet hvor de finner de hjemløse.

Første vaffel går til Charlie, musikant med mange år i Oslos gater bak seg. Denne kvelden har han, gitaren og hans fine sangstemme søkt ly på Nationaltheatret t-banestasjon.

– Hi you!

Charlie gjenkjenner tydelig noen av Vaffelgutta, han smiler bredt og passe tannlaust, litt penger har han i gitarkassa, og med en pakke rykende ferske vafler i lomma er kvelden helt klart blant de bedre. Han stemmer i en gladlåt mens gutta sykler østover.

– Maritakafeen åpner klokka 19, og i sånt regnvær er det nok stappfullt der, og ikke så mange på gata. Men vi prøver rundt Oslo S, i hallen der og på gangbroene rundt sitter det ofte sultne folk. Og finner vi dem ikke leverer vi det vi har igjen til Maritakafeen.

LES OGSÅ: Oslo by night

Vist bort av vektere

I avgangshallen på Oslo S blir vaffelsekken raskt lettet for et par pakker, to romkvinner smiler bredt og takker veldig når språkbarrieren er brutt og de skjønner at det er folk som vil dem vel. Det skal vise seg at skepsisen deres er forståelig, for på runde to rundt om i hallen, etter at journalist og fotograf har takket for turen, treffer gutta på en gjeng med sultne romfolk.

De var sikkert 20 stykker, alle ville gjerne ha vafler, og det var jo bare koselig. De takket oss så mye og satt seg ned for å spise. Da tok vekterne kontakt med oss og lurte på om vi hadde tillatelse til å dele ut vafler på Oslo S. Jeg sa at det trenger vi ikke.

Politimann Andreas rister på hodet og synes det hele er nærmest komisk.

– Jeg forklarte at vi deler ut vafler til de som trenger det, og når det regner, så trekker de som trenger det inn her, og derfor deler vi ut her. Da ba de oss å trille ut av Oslo S, og det var greit nok, vaffelsekken var uansett tom.

Andreas flirer litt. Han er sikker på at vekterne var vaffelsultne selv.

– Vi tenkt å by på en, vi, men med en sånn holdning kan de bare glemme det.

LES OGSÅ: – Flere jeg har snakket med går og går hele natten for å holde varmen

Bevegelse?

Vaffelgutta har så vidt startet prosjektet sitt, og allerede har mange meldt seg til å steke og dele ut vafler via facebooksiden Vaffelgutta. De første tolv timene etter at siden åpnet fikk den 400 følgere. En ukes tid sener nærmer det seg 1.300.

– Det har vært en formidabel respons, og masse hyggelige tilbakemeldinger. Nå håper vi at mange av dem som liker oss også kan tenke seg å gjøre litt for de som trenger det mest. Tenk om dette kunne bli starten på en bevegelse! Det skal så lite til å hjelpe litt, og kanskje sånt som dette kan bidra til å dempe irritasjonen og avmaktsfølelsen mange av oss kjenner på overfor husløse tiggere.

På en slik sykkeltur i iskaldt marsregn er tanken på å ikke ha et hjem rett og slett forferdelig – til å få panikk av. Og det var ikke vanskelig å se at det var mer enn sulten som ble døyvet hos kveldens mottakere av vaffelhjerter. Det var både godt og vondt å se først overraskelsen, så lettelsen og gleden i de to romkvinnenes ansikt da de skjønte at de staute gutta med racersykler ville dem vel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag