Gå til sidens hovedinnhold

Guttegjenger får skylden for Bieber-kaos

Oslo kommune har gått gjennom Justin Bieber-konserten på Operataket i slutten av mai, og retter skarp kritikk mot plateselskapets hemmelighetskremmeri. Imidlertid er det guttegjenger som får skylda for kaoset som oppsto.

OSLO: Det er vaktselskapet ProSec, som hadde ansvaret for sikkerheten rundt Justin Bieber-konserten, som hevder at guttegjenger er årsaken til at det oppsto kaos.

I timene før den omstridte konserten på Operataket 30. mai, skal tusenvis av fans ha samlet seg i området rundt Operaen. For å sørge for å ikke hindre trafikken i området ble fansen ledet til grusplassen ved siden av Operaen. Her skal flere guttegjenger ha skapt problemer.

Unggutter skapte kaos

– Det var på dette tidspunktet en mengde «guttegjenger» i området. Det var disse som lagde problemer i køen og utløste press og trengsel. Alder på disse guttene var fra 15 år til nærmere 18/19 år. Flere av disse var kjente fra området i nærheten av Oslo City og Grønlands Torg, forteller ProSec i en rapport som legges fram fredag.

Det er Oslo kommunes beredskapsetat som har utarbeidet rapporten, der involverte aktører er intervjuet. Det kommer her fram at det var fare for at alvorlige situasjoner skulle oppstå, da så mye som 30.000 fans samlet seg ved Operaen i forbindelse med konserten til popidolet Justin Bieber.

Konserten ble holdt hemmelig helt fram til samme dag som den ble avhold, men en rekke rykter nådde de sosiale mediene og sørget for tidvis kaos i Oslo sentrum. Kommunen retter nå skarp kritikk mot arrangøren for hemmeligholdet.

– Kommunens etater var raskt på banen med båter fra Brann og redningsetaten, dykkere og Barnevernet for å ivareta publikums sikkerhet under konserten. Nå får vi se nærmere på hva som skal til for å unngå slike hendelser i fremtiden, sier byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V).

Han er kritisk til at konserten ble holdt hemmelig såpass lenge, som den gjorde.

– Hemmeligholdet rundt denne konserten skapte helt unødvendige problemer, sier han.

LES OGSÅ: Fikk deng av Justin Biebers livvakter

Peker på mangler

Rapporten fra Beredskapsetaten peker på en rekke mangler i forbindelse med arrangementet. Konserten samlet hele 30.000 publikummere, mange av dem svært unge.

SE BILDER FRA JUSTIN BIEBER-KAOSET I OSLO

– Mange ungdommer fikk nok sin første store konsertopplevelse denne kvelden, men rapporten peker på en del mangler ved arrangementet.

– Det er en stor utfordring å håndtere så store masser unge konsertgjengere, i tillegg til at arrangementet var så nær vannet og viktige trafikkårer i sentrum, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

LES OGSÅ: – Justin Bieber er grunnen til at jeg står opp om morgenen

Manglende kriseforståelse

Det er Beredskapsetaten, som har gjennomført evalueringen, har pekt på en rekke forhold rundt arrangementet. Imidleritd mener de kaoset ble godt håndtert, som følge av at nødetatene og andre var raskt på stedet med ekstra mannskap.

Etaten mener imidlertid at hemmelighetskremmeriet rundt konserten skapte store utfordringer, og at arrangøren ikke hadde kriseforståelse, da kaoset rådet.

De mener også at man på et tidligere tidspunkt burde erkjent at situasjonen kunne bli problematisk, slik at de forskjellige aktørene kunne iverksatt tiltak tidligere.

LES OGSÅ: 35-åring fra Prinsdal står bak Justin Biebers nye hit

Beklager kaoset

Universal Music, som arrangerte konserten, har vært i to møter med Bererdskapsetaten. De mener de fulgte alle prosedyrer og tok de hensyn som var nødvendig.

Imidlertid innrømmer de at de nok undervurderte publikumstilstrømningen, og dermed faren for at alvorlige situasjoner skulle oppstå.

Universal Music presiserer at de så på arrangementet som svært positivt for Oslo og for Justin Biebers tilhengere, og de synes derfor at det er svært beklagelig at det skulle oppstå problemer rundt dette.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger