*Nettavisen* Nyheter.

Ha det goth hjemme

HVER MANN, SIN BORG: Per Søgaard og samboeren Elisabeth Børnich stortrives blant hodeskaller, zombier og skrekkfilmfigurer. Hjemme hos dem er det Halloween hele året.

Hjemme hos Per Søgaard (35) og Elisabeth Børnich (31) er det Halloween året rundt.

Klikk på bildet for å forstørre.

UHYGGELIG PYNT: Slike grufulle dekorasjoner gjør det ekstra hjemmekoselig, mener Per Søgaard.

Klikk på bildet for å forstørre.

GOTISKE TØFLER: Figuren Jack Skellington fra Burton-filmen "A Nightmare Before Christmas" er høyt elsket blant gothere.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJØP MØBLER PÅ NETT! Disse røde fløyelsmøblene ble kjøpt hos finn.no. Internett er en stor skattekiste for dem som ønsker innredning litt utenom det vanlige.

Klikk på bildet for å forstørre.

POPKULTURELL PÅVIRKNING: Særlig film og TV-serier inspirerer gothparet. De synes det er deilig å flykte litt fra virkeligheten, og bringe deler av fantasiuniversene inn i stua. Her skaper Leatherface fra filmen "The Texas Chain Saw Massacre" stemning.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIDKREVENDE HOBBY: Det har tatt 15 år å samle alle tingene som pryder vegger, gulv og tak.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVSAGET PYNT: Hva hadde vel en gothstue vært uten avsagde kroppsdeler?

For de fleste er den skumle pynten forbeholdt markeringen av høytiden.

– Når slektninger kommer på besøk, merker jeg at de bare kobler ut omgivelsene. De forholder seg rett og slett ikke til hvordan det ser ut her. De orker vel ikke, spekulerer Per Søgaard.

Kunstige venner

Men han og samboeren stortrives i den lille leiligheten på Oslos østkant, som er fylt til randen med hodeskaller, zombier, actionfigurer og gammelt leketøy.

Her finner du borgen til Skeletor (erkefienden til He-Man), Leatherface fra "The Texas Chain Saw Massacre" i dukkeversjon, Spider-Man-figurer og sverd.

– Vi har på en måte fylt hjemmet vårt med kunstige venner – og vi elsker det. Jeg føler meg ekstra hjemme her fordi hobbyene og personlighetene våre speiles av alt stæsjet. Mange tror gothstilen handler om død og fordervelse, men det stemmer ikke. Hodeskaller til tross, dette er lekent, barnlig og romantisk, forklarer Søgaard.

Han og kjæresten lar seg inspirere og fascinere av kunst, litteratur, amerikansk popkultur og ikke minst film og TV-serier. DVD-hyllene er smekkfulle av skrekkfilmer og serier som "Buffy" og "Battlestar Galactica".

– Ofte er det sånn at jeg ser noe på TV eller kino og blir revet med. Da melder ønsket om å eie en bit av det fantastiske universet seg kjapt. Du vil ha en del av det hjemme. Da er veien til eBay.com kort, for å se om man kan få kjøpt noen faneffekter, forteller Børnich.

"District 9"

Hun og kjæresten kjøper noe nytt ukentlig, og alt de ikke får plass til ligger i kjelleren. Tingene de har fremme blir ofte byttet ut for å speile en ny popkulturell dille.

– Akkurat nå er det filmen "District 9" jeg er mest opptatt av, sier Søgaard.

– Filmplakatene er så kule! Som for eksempel den hvor det bare står "For humans only" uten noen nærmere forklaring. Jeg liker det når fiktive filmunivers blander seg med vår virkelige verden. For oss eskapister er det veldig moro, legger Børnich til.

Det har naturligvis tatt tid å finne alle tingene i leiligheten, og paret går på skattejakt i butikker og på nett. Søgaard har samlet i over 15 år.

– Da jeg fylte 18, solgte jeg hele leketøysamlingen min for 500 kroner. Jeg skulle vel markere at jeg var blitt voksen eller noe sånt. Men så skulle det vise seg at jeg aldri ble helt voksen, og jeg begynte å savne alle de lekene jeg var så glad i da jeg var liten, forteller Søgaard.

Slik begynte det møysommelige arbeidet med å finne dem igjen, og det har kostet langt mer enn 500 kroner å komplettere samlingen.

– Jeg aner ikke hvor mye penger vi har brukt på tingene, men bare borgen til Skeletor kostet vel rundt 1000 kroner, så da kan du jo tenke deg. Det er stor rift om slike ting på eBay. Vi er ikke alene om interessen for vintageleker, sier Søgaard.

Feirer ikke

Men alt er heldigvis ikke like dyrt.

– Etter hvert som Halloween er blitt populært i Norge, er det blitt enklere å finne ting som passer inn i leiligheten vår. Jeg har faktisk funnet ting på Nille. Så jeg er ikke lei meg for at Halloween er blitt gjennomkommersialisert, det er bare kult at ting er mer tilgjengelig, mener Søgaard.

– Skal dere feire Halloween, da?

– Nei, ikke noe særlig, tror jeg. Halloween er jo nesten vår fridag, da er det nemlig de andre som tar seg av uhyggelige kostymer og skummel pynt. Vi som lever sånn hele året kan slappe av på Halloween, smiler Søgaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.