RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Habil eller inhabil?

Da Bydelsutvalget i Grorud skulle fordele kulturmidler, dreide diskusjonen seg hovedsaklig om inhabilitet. Kan man fordele midler til egne organisasjoner?

Grorud:Torsdagens BU-møte for Bydel Grorud tok en litt annen vri enn vanlig da 130.000 kroner skulle fordeles mellom bydelens organisasjoner.
Det hele startet med at Arbeiderpartimedlemmene ville erklære Kulturkomiteenes møte hvor forslaget til pengefordelingen var utformet, for ugyldig. Et av Ap-medlemmene hadde forlatt, eller forvist ettersom hvem man spurte, møte på grunn av inhabilitet.
I sentrum av diskusjonen sto Grorud Framlag og hvorvidt organisasjonen er en Ap-organisasjon eller ikke, og om Ap-medlemmet egentlig hadde vært inhabil. Da det ble klart at dette ikke kom til å resultere i enighet skiftet samtaleemne seg til hvorvidt man kan fordele midler til en organisasjon hvor man selv er medlem.
Og etter det gikk det slag i slag.

Hinder etter hinder

Det er ikke uvanlig at BU-møtediskusjoner, som annen politikk, noen ganger tar et par absurde svinger. Torsdagen var heller intet unntak.
Da spørsmålet ble reist om noen i BU selv er medlem i de aktuelle organisasjonene, kom det frem at Aps Anders Røberg-Larsen og Ingebjørg Skjelvik begge holdt sentrale verv i Grorud Framlag.
Bydelsdirektør Torild Lien Utvik forklarte lovverket som sier at man ikke er inhabil ved vanlig medlemskap, men ved sentrale verv eller nær familie i organisasjonen. Det hersket vel derfor ingen tvil om at begge Ap-medlemmene måtte la være å stemme når det gjaldt Framlaget.
Det som ikke var like klart var når i prosessen varamedlemmene skulle settes inn. Både Ap og RV hadde lagt frem forslag til omfinansiering hvor penger ble tatt ut av andre organisasjoner og satt inn i Framlaget. Diskusjonen ble derfor om Ap-medlemmene også var inhabile når det gjaldt de andre organisasjonene.
Henger du fortsatt med?
Det ble mye frem og tilbake. Avgjørelsen ble til slutt at de fikk lov til å stemme for å ta bort 4000 kroner fra andre organisasjoner, men de ble ekskludert når man skulle stemme for hvor disse pengene skulle gå, altså til Framlaget.
Da man skulle tro det ikke gikk an å få flere innvendinger og 2000 kroner var fjernet fra Sangkoret Groupus og 2000 til fra Grorud mandskor etter RVs forslag, ble varamedlemmene satt inn og Røberg-Larsen og Skjelvik satte seg i salen.
Har dere noen forhold til Framlaget som kan gjøre dere inhabile? spurte Høyres Kim Raubakken.
En av de hadde aldri hørt om organisasjonen, men den andre hadde en samboer i styret. Og så ble han borte.
Avstemmingen ble holdt og med BU-leder Jack Grimsruds (Ap) dobbeltstemme fikk Grorud Framlag 4000 kroner etter nærmere en time med diskusjoner-- selv om både Kulturkomiteen og bydelsdirektørens forslag ikke ga organisasjonen en krone...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere