Gå til sidens hovedinnhold

Hadde ikke blitt festival uten de frivillige

Har du vært på festival har du garantert sett dem; de frivillige. På Øya er det i underkant av 2000 av dem og sjefen mener det er dem som fikser festival.

MIDDELALDERPARKEN: – Jeg tror nok ikke det hadde gått uten dem, smiler frivilligsjef på Øyafestivalen, Anders Tangen.

For når festivalen i Middelalderparken sparkes i gang er rundt 1750 frivillige i sving med alt fra å rigge scener og male på skilt, til ølservering, ruinvoktere og trivselsvakter. Logistikken styres i stor grad av Tangen, som – kanskje logisk nok – har vært plaget av enkelte skrekkscenarier nattetid.

Mareritt

– Jeg har mareritt om at jeg kommer ned hit og så er det ingen som møter opp, ler han, men etter å ha vært en del av Øyas frivillige i en årrekke har han bred erfaring med at det motsatte er tilfelle.– I år stoppet vi inntaket av nye frivillige i april. Det er veldig populært å jobbe som frivillig her. Sånn sett er vi jo veldig heldige, sier han.Selv starta han sin Øya-karriere i ølteltet, noe som åpenbart ga mersmak. Nå er han altså i sjefsstolen, men gir all ære for et knirkefritt arrangement til de mange frivillige. Spesielt takknemlig er han for at det er mange som kommer igjen – år etter år.LES ALT OM ØYAHER

Kommer igjen

– Vi ser jo mange av de samme ansiktene år etter år. Det er folk som jobber her nå, som var med på Kalvøya for elleve år siden, sier han og anslår at rundt 60 prosent av alle de frivillige på Øya har erfaring fra tidligere års festivaler.

– Ofte er det jo sånn at de som har jobba før viser ansvar og hjelper til og lærer opp de nye, sier Tangen, som kan friste de frivillige med mer enn bare erfaring og hyggelige kollegaer.

– Først og fremst så får de jo en fantastisk festivalopplevelse. I tillegg så har vi "frivilligbagen", som inneholder diverse goder, blant annet Øya-t-skjorte og tegneserier, forklarer han.

– Og så har vi fantastisk frivilligfest på lørdagen på Rockefeller. Det pleier å bli veldig bra, smiler han.

Festivalfri

Og jo da, fest, t-skjorter og tegneserier høres så visst bra ut, men hva med selve festivalen? Får man nyte noe av festivallivet hvis man jobber som frivillig?

– Selvfølgelig! Vi har en regel om at man skal jobbe inn de dagene man har fri, og at man minimum må jobbe to dager. Det betyr for eksempel at hvis man jobber fire dager med rigging i forkant, så får man fri alle dagene festivalen varer, forklarer Tangen.

Snittalderen på de frivillige ligger på drøyt 21 år, men ifølge Tangen har de folk ned til 16 år (som er nedre aldersgrense journ.anm.), mens den eldste er 49 år. Og det er slettes ikke bare Oslo-folk.

– Vi har folk fra både Sørlandet og Finnmark, smiler han.

Lite bråk

Men festivallivet bringer ikke bare gleder. Innimellom kan det jo dukke opp behov for medisinsk hjelp, eller kanskje til og med en håndsrekning fra lovens lage arm.

– Kan publikum føle seg trygge på at dette blir ivaretatt?

– Vi har profesjonelle vakter dersom noe skulle oppstå. Våre frivillige har kun som oppgave å melde fra til sikkerhetsavdelingen, så der kan folk føle seg helt trygge, sier Tangen, som likevel kan trøste seg med at Øyafestivalen stort sett forløper uten problemer.

– Jeg kan ikke huske at vi har hatt noen alvorlig hendelser, stort sett har det gått veldig bra, sier han.

Men skulle du komme i skade for å sette deg på ruinene, og få et mildt tilsnakk av en frivillig vakt, eller kanskje ølkøen tok bitte litt lengre tid enn du hadde håpet – ta det med et smil. Husk, det er de som jobber der som gjør den gode festivalopplevelsen mulig.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter