*Nettavisen* Nyheter.

Hadde snøløsningen

Dette er skisse av maskinen Berge utviklet i samarbeid med Confiance AS og Progas AS.

Svein-Erik Berge hadde en løsning på snøproblemene for mange år siden. Kommunen takket nei.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svein-Erik Berge oppfant snøsmeltermaskinen som kunne løse snøproblemene i Oslo. Kommunen takket nei. Nå er patentet i full drift i Amerika.

HØYBRÅTEN: På 80-tallet startet Svein-Erik Berge fra Høybråten arbeidet med en snøsmeltingsmaskin. Resultatet ble en to meter høy maskin som smeltet snøen på stedet. 500.000 kroner la Berge i prosjektet han hadde patent på. Da prototypen var klar, ga han Oslo kommunen sjansen til å hoppe på og være med på å videreutvikle maskinen.

Kommunen takket nei. De hadde ikke de 1,2 millioner kronene det kostet å videreutvikle snøsmelteren. Nå er patentet havnet i Amerika, og er i full drift. John A. Allin er mannen som tok produktet videre.

– Jeg ler jo litt av dette, sier Berge, samtidig som han er oppgitt over kommunen.

Maskinen ble utviklet på Grua på Hadeland. Snøen lesses oppi en trommel hvor den blir knust, deretter blir den smeltet med propan som varmekilde. Vannet renses, og går rett i kummer i bakken.

Smeltet en kubikk på tre minutter

– På tre minutter smeltet den en kubikk snø, sier Berge, som sier han kom fram til en kostnadsbesparelse på snørydding på 40 prosent.

– Det er det samme amerikanerne nå sier de sparer. Det er dyrt å måke snø til et deponi, for å så flytte den videre. Ikke bare spares penger med denne maskinen, men dette er mye mer miljøvennlig enn noen av ryddemetodene vi har i Norge. Lastebilene som kjører fram og tilbake med snø forurenser masse, og de bråker. Oslo hadde sluppet det med denne maskinen, sier Berge.

Snøsmelteren kjøre dit snøen er og smelte den på stedet, i stedet for å frakte snø på tvers av byen.

– Kommunen hadde fint klart seg med tre-fire slike maskiner, sier Berge, som måtte gi ifra seg patentet, da han ikke hadde råd til å sitte på det lenger.

– Jeg var i kontakt med bystyret og ordfører i 1993, men svaret var at de ikke hadde råd til dette. Jeg tenker jo at det var dumt, når man ser hvor mye amerikanerne sparer. Oslo kommune ligger langt tilbake i tid, de jobber på 60-tallet ennå, sier Berge, som mistenker at det er andre interesser som styrer skuta.

Har hatt tekniske løsninger

Direktør for Samferdselsetaten forteller at kommunen har sett på mange løsninger opp gjennom årene, også en snøsmeltingsmaskin.

– Vi hadde en demonstrasjon på Beitostølen for noen år siden med en slik container. Problemer at et lastebillass med snø må kunne smeltes på et minutt. Det gjorde ikke denne, i tillegg gikk den på diesel, sier Knut O. Gabestad.

Han viser også til smelteanlegget på Bekkelaget.

– Vi har benyttet oss av tekniske løsninger før, men da renseanlegget ble lagt i fjellet ble kapasiteten for dårlig, sier Gabestad.

I løpet av våren skal kommunen holde en anbudskonkurranse, og Gabestad håper private aktører kan komme på banen med løsninger, både tekniske og tomter til deponi.

– Vi må ha garantier og dokumentasjon på kapasitet og miljøbesparelse. Det er ikke lett å huske saken med Berges maskin, men om han tror han kan ha en løsning vi kan bruke, så er han velkommen til å delta i konkurransen denne våren, sier Knut O. Gabestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.