*Nettavisen* Nyheter.

Hadia Tajik gjør noe hun har drømt om siden hun var liten

REDDER LIV: – Å gi blod er en enkel måte å redde liv på, sier nykronet blodgiverambassadør Hadia Tajik. Foto: Foto: Blodbanken i Oslo

Kulturminister Hadia Tajik har oppdaget at det slett ikke er vanskelig å være en heltinne.

OSLO: – Da jeg var barn drømte jeg om å være en heltinne, gjerne med kappe, evnen til å fly og redde liv. Da jeg ble voksen fant jeg ut at det er veldig enkelt. Det er bare å gi blod, sier Tajik om sin motivasjon for å bli ambassadør for Blodbanken i Oslo.

– Kappen må du sy selv, og evnen til å fly uteblir dessverre, men når du rusler hjemover fra Blodbanken kan du vite at du har bidratt til å redde noens liv, sier kulturministeren videre.

Tajik ga blod for første gang i fjor, og ble i den anledning spurt om å være blodgiverambassadør. Dette takket hun ja til, og tirsdag 8. januar ble hun “kronet”.

– Å gi blod er en veldig viktig sak og representerer frivilligheten, som også ligger under mitt departement som kulturminister, understreker Tajik.

LES OGSÅ: Døden nær, reddet av blodgivere

Rekordmange unge blodgivere

Ifølge en pressemelding fra NTB tilhører Tajik en aldersgruppe som i økende grad engasjerer seg som blodgivere.

Ferske vervetall fra 2012 viser en rekordstor økning blant de yngre giverne. Ikke på mange år har antall nyregistrerte i aldersgruppen 18-35 år vært høyere.

Seksjonsoverlege Richard Willfred Olaussen ved Blodbanken i Oslo gleder seg over de nye tallene.

– De unge tradisjonelt har vært en krevende gruppe å nå, men nå ser det ut som at trenden kanskje er i ferd med å snu. Tallene viser at ungdommen er villig til å engasjere seg og ta ansvar, bare vi legger til rette for det, understreker Richard Olaussen.

LES OGSÅ: Johannes' (4) bamse hindret blodkrise

Behov for 4000 nye givere i år

Det er fremdeles en mangel på blodgivere i Oslo. Bare i år vil blodbanken trenge 4 000 nye givere for å kunne være selvforsynt med blod.

Både overlege Olaussen og kulturminister Tajik oppfordrer flere unge til å bli blodgivere i 2013.

– Det er viktig med blodgivere i alle aldre. At unge blodgivere stiller opp, er verdifullt både fordi de kan gi blod i mange år og fordi det gir håp om en bærekraftig utvikling i fremtiden, sier Richard Olaussen.

LES OGSÅ: Blodig moro på Munkerud skole

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.