RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hageavfall blir superkompost


- Vi håper at flere på vest kommer hit for å levere hageavfallet sitt, sier daglig leder Harald Aanes. Her er han sammen med overingeniør i Renovasjonsetaten, Elin Struksnæs.
- Vi håper at flere på vest kommer hit for å levere hageavfallet sitt, sier daglig leder Harald Aanes. Her er han sammen med overingeniør i Renovasjonsetaten, Elin Struksnæs. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen
Nå er det dugnadstider og det er igjen på tide å levere hageavfallet så det kan få nytt liv som kompost, og mottaket på Bygdøy ønsker deg velkommen.

Bygdøy: Typisk hageavfall består av kvist, løv, grener, tørt gress og rester av planter, men også røtter, jord og stein, og dette er alle ting som Bygdøy Hageavfall tar imot, og gjør om til ulike typer jord og kompost.

Løsavfall skaper problemer

Det er mange som ikke gidder å levere og det vil gjerne mottaket hjelpe til å forandre.

– Det viktigste å få med i forhold til restavfalletbeholderne er at vi kan ikke ha noe løsavfall , slik som blader, kvist og slikt. Hageavfallet er ofte problemet fordi folk stapper det rett i avfallsbeholderen sine uten å putte det i pose. Dette kan da føre til at hele anlegget stopper opp, og det ønsker vi ikke, sier Aanes

God kapasitet

Nå oppfordrer de heller folk til å komme med avfallet sitt til mottaket på Bygdøy.

– Det som er det fine med Bygdøy er at her har vi utrolig god kapasitet, og et ønske om at Oslo vest skal bruke dette tilbudet, sier Elin Struksnæs.

– Her er det jo mange ulike hauger med jord i forskjellige farger og størrelser, hvordan er prosessen når noen leverer avfallet sitt her?

Vi knuser det med hammerkvern, deretter rankekomposterer vi det og varmebehandler jorden slik at den blir rundt en 60-70 grader. Det tar da livet av ulike plantesykdommer som igjen fører til at jorden holder en veldig god kvalitet, sier leder Harald Aanes.

Sprer ikke brunsnegler


Aanes vil gjerne også bli kvitt en myte om anlegget som ikke stemmer, nemlig at de bidrar til å spre fremmedarter, slik som brunsneglen i området.

– Det er helt feil. Det er ikke et eneste egg i den komposten. Varmebehandlingen og den jenvlige vendingen av jorden gjør det fysisk umulig for de å overleve, påpeker Aanes

Man kan også få kjøpt jord på mottaket. I prinsippet kan man kjøpe tilbake sin egen kompost

Siden de åpnet 4.april har det vært stort trykk av folk som vil levere inn avfallet sitt, og de håper på enda flere nå som åpningstiden blir utvidet fra 08.00-20.00 hver eneste dag.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere