*Nettavisen* Nyheter.

Hagedrøm på Hellerud

Etter at han ble bestefar bygget Terje Normann Larsen denne flotte sjørøverskuta i sin innholdsrike hage. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Terje Normann Larsen startet med en falleferdig rønne omgitt av villniss. Nå får han stadig fremmede mennesker på besøk fordi de bare må inn å titte på den fargerike eiendommen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Detaljer: Hagen i Stordamveien 48 b byr på mange detaljer, som for eksempel andedam med fontene og vannmølle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tutt-tei: Denne morsomme portalen er inspirert av reklamen for Riks-tv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Turistbed: Et blomsterbed kan pyntes opp på så mange måter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fuglebrønn: En pyntebrønn finner du også i hagen. Her kan småfuglene ta seg et bad, hvis de tør å nærme seg de fastboende endene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bær: Terje har et eget drivhus til alskens bær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Idyllisk: Anden er falsk, men vannliljene i dammen er ekte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Morsom blomst: Iris fascinerer med sine spesielle kronblader.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rødt: Røde roser slår aldri feil.

HELLERUD/TRASOP: - Du skulle sett hvordan det så ut her da jeg overtok i i 1983. Huset var totalt falleferdig og hagen hadde 32 svære frukttrær og halvannen meter høyt gress overalt, minnes Terje Normann Larsen.

I dag er huset i Stordamveien både større og pusset opp. Hagen er ikke til å kjenne igjen.

Opp gjennom årene har Terje selv gjort alt fra å jekke opp takbjelker og fjerne søppeldynger til å anlegge hageparadiset som får fremmede mennesker til å banke på porten og be pent om omvisning.

Her finner du hjemmesnekret vannmølle og bekk som fører ned til en andedam med vannliljer. En dekorativ brønn, fargerike blomsterbed, frodige klatreplanter, bærbusker, frukttrær og drivhus.

Terje nyter livet i hagen , etter 40 år som kundeveileder i DNB og et langt liv som både omreisende musiker og aktiv idrettsutøver.

- Gudskjelov er jeg pensjonist, sier energibunten som snart runder 70 år.

Det gjør det lettere å bokstavelig talt dyrke hobbyen. I hagen skal det lukes, plantes og vannes. Bær og frukt skal saftes og syltes, og stadig nye prosjekter ser dagens lys.

Hiv og hoj

- Jeg gjør alt selv, og plutselig setter jeg bare i gang med noe. Jeg må innrømme at jeg er litt gal, sier han og forteller halsbrekkende historier om impulsive trefellinger.

Det å bygge et stort sjørøverskip i bakhagen er heller ikke så dagligdags, men to små barnebarn kan inspirere til så mangt.

- Det er i tre plan, forteller Terje ivrig mens han viser frem den imponerende skuta.

Seilene kan selvfølgelig heises og fires, og i bunnen av skuta er det fengsel. Hva mer kan man drømme om, enten man nå er en liten tass på tre år - eller bare en leken pensjonist?

Improviserer

Innimellom sjøslagene kan Terje slappe av i sine mange forskjellige sittegrupper.

I den innholdsrike hagen finner du garantert en deilig plass, enten du ønsker å slange deg i solen, lese en bok i skyggen eller få et overblikk over hagen fra en liten topp. Er det en gammel søppeldynge, noen store steiner eller stubber i veien, bygger Terje bare noe rundt eller oppå.

- Alt jeg gjør, gjør jeg på feelingen. Som musiker er jeg vant til å improvisere, smiler han.

Han er fast kunde hos et Gartneri på Trosterud, men henter like gjerne inspirasjon, frø og planter i marka.

Resultatet av Terjes nevenyttige og grønne fingre gleder langt flere enn ham selv.

- Det er folk innom her hver eneste dag. De går forbi på gaten og spør om å få komme inn, forteller Terje, som gjerne åpner porten til sitt hageparadis for fremmede.

Etter at sjørøverskuta "vokste opp" av plenen, er det ikke fritt for at også nabobarna smiler ekstra pent og spør om å få klatre over gjerdet i ny og né...
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.