Gå til sidens hovedinnhold

Hagen full av pioner

Pionene er som vakrest nå, både i bestemors hage og hos nyfrelste blomsterelskere.

Tankene går gjerne i retning av aristokratiske, engelske hager når disse historietunge staudene blir nevnt. I hvert fall de opprinnelige pion-sortene, som var sarte, blekt rosafargede og med en nydelig duft. Nå finnes pioner eller peoner, som de også kalles i mange forskjellige farger. Inkludert en del flerfargede varianter.

Disse hybridene har revitalisert blomsten. De har gjort pionen til et ektefødt barn av vår tid, samtidig som den viser tilbake til det forgangne.

De spennende fargene gjør at mange er blitt begeistret for hybrid-pioner, forteller Eivind Hansen, som gjennom Pionhagen.no selger 36 av de rundt 50 Itoh-hybridene som finnes i verden.

Rockii-hybrider er også populære; de er fine og hardføre, men dyre. Trepionene har stamme og kan bli opptil 1,5 meter høye, dessuten finnes det mange spennende villarter, forklarer Hansen.

Ute om vinteren

For 13 år siden startet han Hortenveien staudegartneri på Barkåker i Vestfold. Hansen merket raskt den økte interessen for pioner, og siden 1998 har han utelukkende satset på disse plantene.

Jeg pleide tidligere å kjøpe pionfrø fra England, men bare en promille av dem ble til noe. Derfor har jeg sluttet å bestille frø, og kjøper utelukkende planter som jeg senere deler røttene på, opplyser Hansen.

Pioner kan kjøpes hele året, i store potter som settes rett ned i bakken. Man kan selv dele plantene fra slutten av august og utover. Når du setter plantene i jorden, må du være nøye med å pakke godt med jord rundt røttene. Plantene kan stå ute hele året og skal ikke tas inn om vinteren. De er meget herdige planter når de er godt drenert og kan tåle opptil 20-25 kuldegrader.

Hvis du planter riktig, trenger du ikke tenke så mye mer på pionene. Bland litt sand i tung jord, spesielt skjellsand er fint å bruke, tipser Eivind Hansen.

Og glemmer du å gjødsle, gjør det normalt heller ikke så mye.

Kommer igjen

Pioner er ikke det billigste du kan ha i hagen. De koster fra 160 kroner og opp til et par tusen per stykk for de sjeldnere artene. Men til gjengjeld varer de lenge og kommer igjen år etter år. Den dyreste planten Eivind Hansen hittil har kjøpt kostet 3150 kroner for noen år siden.

Investér i 8-10 pionslag med forskjellige blomstringstidspunkter, og du får en vakker liten pionhage, foreslår han.

Pionsesongen tar normalt slutt en gang i juli litt avhengig av hvor i Norge man bor men så snart man er tilbake fra sommerferie, starter forberedelsene til neste års pionhage.

Hvordan lykkes man best med pioner?


Dette er kalkelskende planter som liker full sol til halvskygge. De trives ikke i surjordsbed, så ikke plant pioner i nærheten av surjordsplanter som rododendron og nåletrær, råder Hansen.

Men det er en myte at de er vanskelige å få til!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk