*Nettavisen* Nyheter.

Hagen tar bønnerom-striden til Stortinget

Carl I. Hagen mener det blir et utilbørlig press på rektorer ved landets skoler om de skal avgjøre om skolen skal ha bønnerom eller ikke. Foto: Foto: Vidar Bakken

Carl I. Hagen (Frp) tar kontakt med stortingsgruppen for å få avgjort striden om bønnerom.

OSLO: – Vi må få et nasjonalt forbud mot muslimske bønnerom på norske skoler. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier at det er opp til den enkelte skole å avgjøre om skolen skal tilby bønnerom, sier Carl I. Hagen.

– Det legger for det første et utilbørlig press på den enkelte rektor ved skolene. For det andre har den norske skolen aldri tillatt spesielle bønnerom for noen religiøs retning. Det finnes ikke grunnlag for å endre på dette nå.

Ødegaard ombestemte seg

Striden har stått rundt bønnerommet på Hellerud videregående skole, hvor rektor tillot at et eget rom kunne benyttes til bønn.

Med bønnerom ville det bli en type segregering, som ville vise hvem som er «gode» muslimer eller ikke. Noen ville føle seg tvunget til å delta.

EKSTERN LENKE: Hagen vil stenge «bønnerom» på Oslo-skole

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) sa det var opp til den enkelte skole å avgjøre om bønnerom kunne opprettes ved skolen. Han snudde senere da Hagen truet med å bryte budsjettforhandlingene om ikke byrådet støttet et forbud mot muslimske bønnerom på skolene.

Leder: Ber om bønnerom

En type segregering

– Vi kan ikke ha det slik at radikale muslimer skal øve press på sine medelever. Det må vi stoppe i fødselen. Med bønnerom ville det bli en type segregering, som ville vise hvem som er «gode» muslimer eller ikke. Noen ville føle seg tvunget til å delta. Radikale muslimer ønsker å synliggjøre dem som ikke er med. Jeg ser heldigvis at moderate muslimer mener at bønnerom ikke er noen god idé, sier Hagen.

Skal behandles likt

Han viser til ulike typer press som flere blir utsatt for.

– Vi får rapporter om mange som blir presset til å bruke Hijab eller fotside klær. Muslimske kvinner som går vestlig kledd risikerer å bli kalt horer. Noen nekter å delta i ordinær gymundervisning og det kommer krav om kjønnsdelt svømmeundervisning.

– Presset kommer fra radikale muslimer, men mange moderate muslimer som er godt integrert i det norske samfunn står imot, sier Hagen, som vil at alle religioner skal behandles likt, i betydningen at egne bønnerom ikke er akseptabelt uansett religion, sier Hagen.

Ny problemstilling

– De som har behov for å be skal naturligvis få lov til det, men det å organisere dette i et system er noe helt annet. Jeg tar kontakt med min stortingsgruppe for å få hevet saken opp på nasjonalt plan. Dette er en ny problemstilling som storting og regjering må se på og som ikke skal presses på den enkelte rektor ved skolene, sier Hagen.

På Facebooksiden «Felles fredagsbønn på Hellerud VGS.» dukket det opp radikalt innhold, hvor blant annet jenter uten Hijab ble fremstilt som en kjærlighet på pinne med surrende fluer rundt. Facebooksiden er nå stengt for innsyn.

LES OGSÅ: Hagen forutså krisen på sykehuset

LES OGSÅ: – Se, Hagen plukker søppel!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.