RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

LUFTIGE SVEV: Utøverne av «Lausdansen» har kanskje forandra seg noe siden 1900-tallet, men knepene er de samme. ILLUSTRASJONSFOTO: CLIPART
LUFTIGE SVEV: Utøverne av «Lausdansen» har kanskje forandra seg noe siden 1900-tallet, men knepene er de samme. ILLUSTRASJONSFOTO: CLIPART

«Halling-battle»

Du leste riktig. Den 15. januar arranger Riksscenen «Én mot en i Hallingdans».

LØKKA: Lausdans er en gammel tradisjon her til lands, men ikke akkurat dagligdags i hovedstaden. Den 15. januar møtes landets fremste Hallingdansere til dyst på dansegulvet.

Tøffe tak

– Og dei to dansarane kasta seg og krøkte seg, svinga seg verre og verre. Det var lett aa sjaa paa dansarane og paa folket at dette var kappdans. Det var ymse meiningar um kven som var basen av dei to. Men alle var samde um at dette var meisterdansarane i dalen, står det å lese om i en tekst Riksscenen har funnet fram om fenomenet fra Hemsedal i 1907.

Frikar 1.0 er den første av en serie turneringer i lausdans som et supplement til de tradisjonelle kappleikene.

Enkle regler

Publikum står i en sirkel, mens spelemennene utfordrer uten at danserne selv får velge «lått». Deretter duellerer danserne en mot en i sirkelen. Dommerne vurderer så hvem som skal gå videre, og vinneren av «Lausdansen» står igjen med Frikar-trofeet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere