RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haltende gaupe observert på Ljan

På kvelden lørdag 28. januar ble det observert en gaupe i Peder Holters vei på Ljan. Gaupa haltet, og nå ønsker viltforvalter hos fylkesmannen tips.

LJAN: – Det kan nå se ut som om gaupa har flyttet til Ljan. Vi så den lørdag 28. januar klokken 21. Da sto den på ca. 15 meters avstand ved hjørnet av huset til naboen da vi kom ut på trappa, fortelle en tipser i Peder Holters vei som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

– Vi så den tydelig og det er ikke tvil om at det var en gaupe, forteller tipseren.

Gaupa haltet da den gikk, så det kan se ut som om den har fått en skade. Gaupa gikk opp en stikkvei og forsvant opp skråningen mot Ljan kirke.

Sannsynligvis samme

Tidligere i vinter har det vært observert en gaupe på Ekeberg/Bekkelaget. Asle Stokkereit, som er viltforvalter hos fylkesmannen, har fått flere meldinger om at gaupa nå har forflyttet seg.

LES OGSÅ: Reddet hunden fra gaupe

– Det blir bare spekulasjoner, men det er sannsynligvis den samme gaupa. Det er liten avstand og gauper er territorielle og vil hevde sitt hjemmeområdet, sier Stokkereit.

Han mener at det at gaupa halter, ikke nødvendigvis trenger å bety noe.

– Gauper er robuste katter. Vi kjenner til tilfeller hvor gauper med radiosender er påkjørt, men reiser seg og jakter og lever videre i mange år etterpå. Vi kjenner ikke årsaken til at denne gaupa er skadet, sier Stokkereit.

LES OGSÅ: Gaupa observert hos naboen

Ingen grunn til engstelse

Gaupa har i hovedsak rådyr på menyen. Om vinteren, når det er mye snø, trekker rådyrene inn i villastrøk for å spise hageplanter. Dermed følger gaupa etter.

– Det er ingen grunn til engstelse, selv med ei gaupe i nabolaget. Den kan i verste fall ta katter, men det er ikke noe grunn til å engste seg, forsikrer Stokkereit.

LES OGSÅ: – Ingen trussel for mennesker

Ønsker tips

Viltforvalteren er interessert i å følge gaupa og ønsker derfor tips så raskt som mulig etter at gaupa er observert.

– Vi er avhengig av god sporsnø eller tips om rådyrkadavre. Vi ønsker å følge gaupa blant annet for å se om den har skabb, sier Stokkereit.

Naturforvalter Asle Stokkereit treffes på telefon 95170510.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere