*Nettavisen* Nyheter.

Halv pris på barnehage

Karin Yrvin (Ap) og Truls Wickholm (Ap) mener gratis kjernetid er et svært viktig tiltak for integrering av minoritetsspråklige i Oslo indre øst. Yrvin har selv adoptert to små barn, som nå har stor nytte av å være i barnehage.

I dag lanserer Arbeiderpartiet første del av sin indre øst-satsing. Først ut er gratis kjernetid for alle fire- og femåringer.

INDRE ØST: – Det er en gledens dag for oss politikere i Oslo indre øst. Nå skjer det endelig noe, sier Karin Yrvin (Ap).

I en årrekke har hun jobbet på Stortinget for å bedre levekårene nettopp i Oslo indre øst, og endelig gir arbeidet resultater.

På et møte i kveld lanserer Arbeiderpartiet og regjeringa sitt første tiltak i det som trolig er en ny storsatsing på Oslo indre øst. Først ut er altså gratis kjernetid i barnehagene for alle fire- og femåringer bosatt i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene.

Lærer norsk raskere

– Det har jo vært her tidligere når vi hadde indre øst-satsinga og da så man at for eksempel lærte barn av minoritetsspråklige norsk bedre, påpeker Yrvin.

Hun har selv nylig adoptert to barn fra Etiopia, og ser nytten av å ha dem i barnehage.

– De er på tilvenning nå og jeg ser jo allerede at de leker med de andre barna, selv om de ikke kan et ord norsk ennå, sier Yrvin.

Og hennes erfaring støttes av en fersk rapport utarbeidet av Fafo på oppdrag av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som har tatt for seg fem bydeler i Oslo, som allerede har gratis kjernetid. Dette gjelder bydelene Alna, Bjerke, Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand og erfaringer herfra viser en økning på antall barn i barnehage på fire prosent på ett år. Det betyr at så mange som 93 prosent av alle barn gikk i barnehage.

I tillegg viser rapporten at mange av barna som har begynt i barnehage etter at gratis kjernetid ble innført er barn av minoritetsspråklige. Disse har igjen hatt stort utbytte av å gå i barnehage viser rapporten.

– Barna får muligheten til å lære seg norsk i barnehagen, noe som gjør at de slipper å bruke det første året på skolen til dette, sier Yrvin, som får støtte av partikollega Truls Wickholm.

– Treffsikkert

– Dette er treffsikkert til de som trenger det mest. Mange som har dårlig råd har ikke mulighet til å benytte seg av barnehager, og det fører igjen til at de faller utenfor. Vi vet også at fattigdom går i arv, og en av mulighetene vi har til å motvirke det er nettopp å la barna gå i barnehage, sier Wickholm, og viser til at barna får økt sosial trening, samt bedre norskopplæring, noe som gir dem bedre mulighet til å lykkes på skolen.

– De får begynne på skolen på like vilkår, påpeker han.

Fortsatt full dekning

Tiltaket som lanseres i dag gjelder altså alle barn i indre øst-bydelene, og mens det under indre øst-satsinga var delfinansiert av kommunen vil det nye tiltaket være statlig finansiert. Imidlertid settes det krav til kommunen om utbygging av barnehageplasser jamfør loven om full barnehagedekning.

– Nå er jo dette loven, så alle kommuner er forpliktet til å satse på dette. Det betyr også at staten forplikter seg til å bevilge nok penger til kommunen, men det mener vi Oslo allerede har, sier Yrvin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag