*Nettavisen* Nyheter.

Halverte sykefraværet blant gravide

VILLE JOBBE: Støttepedagog Åshild Stensrud følte at den tette oppfølgingen fra arbeidsgiver og helsepersonell gjorde at hun kunne stå i jobb som gravid, helt frem til hun gikk ut i ferie og fødselspermisjon midt i mai, uten å trenge sykemelding på grunn av graviditet. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det legemeldte sykefraværet blant kvinner i 30-årene ble nesten halvert på ett år da Bydel Nordre Aker satte fokus på gravide arbeidstakere. Nå sal kommunen lære av bydelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL LÆRE: Byrådet ser til Nordre Aker for å kunne bruke ordningen også andre steder i kommunen. Her byråd Kristin Vinje (nr. 2 fra høyre), med (f.v.) personalkonsulent Toril Bjerch, bydelsdirektør Mona Taasen og byrådssekretær Anne Kristin Vie.

NORDRE AKER: Av de 1500 ansatte i Bydel Nordre Aker er til en hver tid 25 kvinner gravide, viser prognoser fra bydelen. Etter inspirasjon fra Sykehjemsetaten, ble det i 2009 satt i gang et målrettet arbeid i alle de 50 tjenestestedene i bydelen for å tilrettelegge arbeidsplassen for de gravide.

Graviditet ingen sykdom

– Graviditet er ingen sykdom. Med fokus på den gravide tror vi at vi kan holde henne lenger i arbeid hvis vi spør «hva kan vi som arbeidsgiver gjøre for at du skal ha det bra på jobben?». Å omplassere den gravide har ingen effekt. Fokuset må være tilpasning for den enkelte der hun er, sier personalkonsulent Toril Bjerch i Bydel Nordre Aker.

Når en ansatt blir gravid tas hun inn i en tilretteleggingsgruppe, bestående av nærmeste leder og en jordmor. I løpet av tre slike møter tilpasses arbeidssituasjonen og arbeidstempoet slik at den gravide kan jobbe lengst mulig før hun skal ut i permisjon. Hun skjermes mot tunge løft og krevende arbeidsstillinger. Gjennom NAV anskaffes hvilestoler på arbeidsplassen, og det opparbeides en holdning fra lederne om at det er greit å slappe av. Bydelen samarbeider dessuten med fastlegene om synet på gravide.

Bydel Nordre Aker har også tidligere jobbet med tilrettelegging for gravide. Les om det her.

Halverte sykefraværet

– Er det en fare for at fokuset på tilrettelegging kan oppleves som et press for å jobbe selv om hun ikke er i form til det?

– Jordmoren vet hva som er skadelig for den gravide, og hva som er normalt eller ei. Hun er til stede som en fagperson og en trygghet for at den ansatte ikke blir presset på jobb hvis det er uforsvarlig for henne, sier Bjerch.

Nå har prosjektet pågått i halvannet år. Resultatet taler sitt tydelige språk for aldersgruppen med flest gravide, kvinnene mellom 30 og 39 år. Fra andre halvår 2009 til andre halvår 2010 sank det totale fraværet i denne gruppen med 45 prosent – fra 12,3 til 6,7 prosent. Til sammenlikning var det totale sykefraværet blant bydelens ansatte 8,5 prosent ved utgangen av 2010.

Gravide Åshild: – Deilig at alt var lagt til rette

Gravide Åshild Stensrud (36) opplevde arbeidsgivers engasjement som en stor trygghet.

 – Alt var lagt til rette for meg da jeg ble gravid, uten at jeg trengte å spørre om det. Jeg hadde lurt på hvordan det skulle bli å være gravid i jobben, men så opplevde jeg at arbeidsgiver allerede hadde tenkt tankene for meg, sier hun.

Støttepedagogen, som jobber i bydelens tverrfaglige ressursteam, venter sitt første barn i juni. Fra å følge to barn i to ulike barnehager, fikk hun konsentrere seg om ett barn, i Sognsveien barnehage.

– Begrunnelsen var at de trodde jeg ville få minst belastning og holde lenger i jobben på den måten. Det var akkurat slik jeg hadde tenkt det selv, sier Stensrud. – Å ha en fagperson som jordmoren tilgjengelig var en veldig trygghet. Som førstegangsfødende er det mye jeg lurer på, og engster meg for. Hun kunne avkrefte bekymringer jeg hadde rundt jobben.

På arbeidsplassen ble det lagt til rette for at Stensrud ikke skulle løfte tungt. Ledelsen sørget for at klimaet for å spørre kolleger om hjelp var godt, uten å bli oppfattet som «masete». Bortsett fra noe fravær på grunn av ryggplager, har Stensrud kommet seg gjennom graviditeten uten sykemelding.

– Jeg har overhodet ikke følt meg syk. Jeg tror den tette oppfølgingen har hatt mye å si. Dessuten var det tilfredsstillende å klare jobben selv om jeg var gravid. Når kolleger sa «så flott at du fortsatt jobber», så føltes også det veldig motiverende, sier hun.

LES OGSÅ: Kronikk: "Paradoksal nedleggelse av fødetrygghet"

Nå vil Oslo kommune lære av Nordre Aker

– Det er viktig at vi får sykefraværet ned i Oslo kommune. Det er mange millioner å spare for Oslo som konsern, sier finansbyråd Kristin Vinje (H).

Sykefraværet i Oslo kommune var i 2010 på 8,4 prosent. Nordre Akers prosjekt for gravide arbeidstakere har vakt spesielt interesse, og nylig kom finansbyråden til bydelsadministrasjonen i Nydalen for å finne ut hvordan Oslo kommune kan lære av Nordre Aker. Målet er at flere bydeler og kommunale virksomheter skal implementere det samme systemet.

– Det er veldig imponerende tall bydelen kan vise til. Det er viktig å skape en holdning om at de gravide er heldige, ikke syke. Lærdommen fra Nordre Aker viser at vi kan gjøre enkle grep som gir gode resultater, sier Vinje.

– Vi er 15 bydeler som bør dele på de gode erfaringene vi gjør. Det er ikke nødvendig å finne opp kruttet 15 ganger, sier Nordre Akers bydelsdirektør, Mona Taasen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.