RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halvparten av skolehagene borte


Håkon Haugli (Ap) stiller krav til Byrådet. FOTO: Julie Messel
Håkon Haugli (Ap) stiller krav til Byrådet. FOTO: Julie Messel
Håkon Haugli, bystyremedlem og stortings- kandidat for Ap krever at Byrådet slutter å nedbygge skolehager.

MARIENLYST/GEITMYRA: – Nedbyggingen av skolehagene i Oslo er dramatisk. Siden 1989 har vi mistet omtrent halvparten av skolehagene og halvparten av arealet. Forsetter nedbyggingen i samme tempo, har vi om få år ingen skolehager igjen. Dette skjer til tross for at bystyret har ønsket det motsatte. I byøkologisk program slås det fast at kommunen skal øke arealet til skolehagedrift, men det er det motsatte som skjer.

Vil ha varsling

- Det skremmer meg at byrådet passivt har administrert en så omfattende nedbygging av skolehager i Oslo, og det skremmer meg at de ikke tar alvoret inn over seg. Siden kommunen som oftest eier de aktuelle arealene og kan endre bruken uten ny reguleringssak, har ikke bystyret vært informert om reduksjonen av skolehagearealet. Arbeiderpartiet har nå foreslått en varslingsordning som vil innebære at byutviklingskomiteen får beskjed når en skole- eller parsellhage er truet av nedbygging. En tilsvarende ordning finnes når bevaringsverdige bygg foreslås revet.

Flere er truet

– I bystyrets møte 4. mars tok vi opp saken. Da hevdet byrådene Merete Agerbak-Jensen (H) og Torger Ødegaard (H) at det ikke foregår noen systematisk nedbygging av skolehagene i Oslo. Men hva annet kan en halvering av arealet kalles?

– Nedbyggingen av skolehagene er ikke noe som ligger bak oss. Pr. i dag er seks-syv nye skole- og parsellhager truet. Blant disse er Geitmyra og Marienlyst. Et titalls skoler bruker Geitmyra som skolehage. Det er med andre ord mange barn som berøres dersom det bygges der, sier Haugli til lokalavisen.

– Mange av parsellhagene er tidligere skolehager som kommunen av ulike årsaker selv har valgt å overlate til andre å drive. Det gjelder for eksempel Marienlyst Parsellhage.

Ønsker oversikt

- Skolehagene er viktige læringsareaner, friområder og møteplasser. Som mange av Oslos andre grønne lunger, er hagene under press. Mange av beslutningene som tas nå, kan aldri gjøres om. Arbeiderpartiet har derfor bedt byråden legge fram en samlet oversikt over skolehagene, fortsetter Haugli.

Ingen har ansvar

– Friluftsetaten har slått fast at ingen i kommunen har ansvaret for skolehagene. Jeg synes det sier mye om manglende engasjement og gjennomføringsevne at byrådet etter syv år med byøkologisk program ikke har klart å plassere ansvaret for byens skolehager hos en eller flere etater.

Det er også tydelig at byrådet mangler oversikt over skolehagene og ikke har vært bevisste den dramatiske utviklingen de har administrert, avslutter Håkon Haugli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere