*Nettavisen* Nyheter.

Hambre: Korrekt avgjørelse av Byantikvaren

Paal Espen Hambre tror Byantikvarens uttalelse blir viktig for den videre vurderingen av kunstisbane på Bogstad. Foto: Alexander Synstad

Paal Espen Hambre mener at et viktig slag er vunnet med Byantikvarens uttalelse.

BOGSTAD: Det er hyggelig at Byantikvaren holder fast ved at dette er et viktig kulturhistorisk område og at et nær sagt hvilket som helst inngrep av større art er irreversibelt. Det er også et hovedpoeng at etaten går imot selve konseptet. Dette var en korrekt avgjørelse, sier en av lederne i Naboaksjonen mot kunstisbane Paal Espen Hambre.

Bekymret meg

Han er en av de nærmeste naboene til den planlagte banen og er også opptatt av konsekvensene av et eventuell kunstisbane.

Jeg ble først oppmerksom på saken gjennom en artikkel i Aften, hvor dimensjonene på selve banen, støy, lys og trafikkforhold bekymret meg. Dessuten mener jeg at vern om marka er en viktig sak. Grensen mot marka blir presset fra flere hold. Når regjeringen har fryst markagrensen, er det noe som skal overholdes, sier Hambre.

Har vært objektive

Selv om ulike fremstøt fra Naboaksjonen er blitt møtt med sterke reaksjoner, mener han at de har vært objektive.

Vi har vært balanserte i forhold til hva vi mener kan bli konsekvensene av anlegget. Vi har lagt frem objektive fakta og sannsynlige scenarier. Vi tror ikke på det prosjektgruppen og arkitektkontoret sier. Vi har ingen grunn til å feste lit til at det for eksempel ikke blir høyttaleranlegg på banen. Vi har hørt av prosjektgruppen at det ikke er usannsynlig at det blir skøytedisco, og det kan tenkes at det blir rockekonserter som for eksempel på Valle Hovin. Dette store området kan egne seg godt til det. Prosjektgruppen mener at trafikkforholdene vil være under kontroll. En av sjefene i samferdselsetaten sier at Røa, og da spesielt området rundt Røakrysset, er en flaskehals. Med de store aktivitetene som vil bli ved anlegget, vil problemene komme med økt trafikk og fremmedparkering i nabolaget. På utfartsdager står trafikken i Sørkedalsveien og det blir ikke bedre når oppgraderingen av Wyllerløypa skjer. Vintere med dårlig strødde og glatte veibaner vil kunne bli en fare for blant annet skolebarna, ettersom de budsjetterte leieinntektene tilsier at man kan risikere et råkjør med lag fra hele østlandsområdet.

Mottatt trusler

Hambre understreker at de fleste av de 750 som støtter Naboaksjonen kommer fra det umiddelbare nærområdet.

Vi opplever økende støtte etter hvert som vi får oppmerksomhet i media eller når vi kommer ut med informasjon, sier Hambre.

I likhet med Bo Callander i Bogstad Vinterparadis har han mottatt trusler.

For min del har det skjedd gjennom telefoner med skjult nummer og gjennom e-post. Dette har vært i form av ufinheter og har vært delvis truende. Jeg har vurdert politianmeldelse, men har foreløpig valgt å la det ligge, sier Hambre.

Udiskutabel

Han tror ikke at Naboaksjonen nødvendigvis har vunnet saken gjennom Byantikvarens uttalelse.

Det er umulig å si hva som blir konklusjonen hos plan- og bygningsetaten. Vi håper naturligvis at etaten vil følge Byantikvarens og Riksantikvarens linje. Deres kompetanse på kulturminnevern er udiskutabel. Riksantikvaren kan også gå inn for totalfredning av området om de vil.

For langt fra hverandre

Hambre har ikke noe ønske om å møte Bo Callander.

Vi står for langt fra hverandre til at det har noe for seg. Det er ingen vits i å kaste bort tid på noe som er dødfødt fra starten av. Det sier jeg på bakgrunn av det såkalte folkemøtet 19. juni, hvor de viste en autoritær og ensidig holdning til kritikerne av prosjektet. Gjennom media og kritikken av oss generelt har de også vist at de ikke ønsker en likeverdig dialog, mener Hambre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.