Han blåser nytt liv i veletablerte Røa eldresenter

ALDER INGEN HINDRING: Arne Harald Foss gleder seg til å ta fatt på oppgavene ved Røa eldresenter. 2. januar i år overtok han lederrollen etter Hanne Dalbæk Bruknapp.

ALDER INGEN HINDRING: Arne Harald Foss gleder seg til å ta fatt på oppgavene ved Røa eldresenter. 2. januar i år overtok han lederrollen etter Hanne Dalbæk Bruknapp. Foto: Foto: Elisabeth Wang

Han er «ung», frisk og fremadstormende, Røa eldresenters nye leder, Arne Harald Foss (41). I tillegg er han lidenskapelig opptatt av eldreomsorg.

RØA: – Jeg ble egentlig litt overrasket da jeg fikk denne jobben. Misforstå meg ikke, jeg har jo relevant bakgrunn, men jeg skulle tross alt rett ut i pappaperm, sier Arne Harald Foss og gir i samme øyeblikk et komplement til sin nåværende leder, Marianne Ziesler, for hennes velvilje.

– 1. juli i fjor tiltrådte jeg stillingen, men etter cirka fire uker gikk jeg ut i fire og en halv måneders permisjon. 2. januar i år startet jeg ordentlig i denne jobben, opplyser han.

Foss har de siste syv årene jobbet ved Hovseterhjemmet, blant annet som leder ved dagsenteret; en jobb han trivdes godt med. Men, da stillingen som leder ved Røa eldresenter ble utlyst, var han ikke sen om å forfatte søknaden.

– Dette var umiddelbart en stilling jeg hadde lyst på, og etter syv år på Hovseterhjemmet var jeg på jakt etter nye utfordringer, sier han og legger til:

– Jeg gleder meg nå til å jobbe med yngre og sprekere pensjonister i nærmiljøet.

LES OGSÅ: Hunden Marvin tar telefonen og klesvasken

Yoga, linedance og data

I september fyller Røa eldresenter 40 år. Den nye senterlederen var, med andre ord, kun en liten pjokk da spreke seniorer inntok Samfunnshus Vest, der lokalene lå i starten.

– Det er et flott eldresenter som rommer utrolig mange forskjellige aktiviteter. Hver onsdag tilbys det foredrag av høykvalitet og vi har kurs i alt fra fransk konversasjon til yoga, linedance og digitale foto.

– Det er et bredt spekter som favner mange av dem vi ønsker å nå, men selvsagt jobber også vi for å rekruttere enda flere yngre eldre mennesker, sier Foss.

Linedance-kurset ved eldresenteret ble raskt så populært at senteret så seg nødt til å opprette tre ulike kurs: et for nybegynnere, et for øvet og et for viderekomne.

– Det er morsomt når det treffer sånn som dette kurset tydelig har gjort. På samme vis ser vi at herrene i bydelen trekkes mot knivmaking og treskjæring, sier han.

LES OGSÅ: Nå kommer 11-trikken tilbake i Bogstadveien

– Lange lister med navn

Frivillig innsats sto ved nyttårsskiftet for 3,84 årsverk på årsbasis ved eldresenteret. De 124 frivillige ved Røa eldresenter er med andre ord gull verdt for tilbudet til seniorene i nærmiljøet.

– Selv om det kan være fristende å trekke fram enkeltnavn som bidrar, er det så mange at jeg ville ramse opp lange lister med navn.

– De er alle store bidragsytere på hvert sitt område, og det påfallende er at ingen sier nei. Jeg opplever at det er en helt spesiell frivillighet i bydelen, men det er alltid rom for flere, så kom innom og fortell meg hva dere kan bidra med, så skal vi sikkert finne noe, oppfordrer Foss.

Han ønsker å oppgradere senteret, men på ingen måte over natten. Målsettingen min er å gjøre eldresenteret mer synlig og å økte antall brukere.

– Etter drift i 40 år er det behov for et løft, så jeg sjekker stemningen på de faste møtene i brukerrådet hvor jeg fungerer som referent. Her får jeg råd og tips og mulighet til å sjekke stemningen for eventuelle forandringer og fornyinger.

– Jeg tenker i utgangspunktet at et løft bør komme i forbindelse med 40-årsjubileet og en kick-off i den forbindelse, sier han og legger til:

– Det kan bli aktuelt med en modernisering av lokalet i forhold til dagens utforming. I tillegg ønsker jeg å se på hvordan vi kan trekke flere til kafétilbudet ved senteret, som den siste tiden har opplevd nedgang.

Behovet for også å trekke nye og yngre pensjonister over dørterskelen gjelder også for Røa eldresenter.

– Der det klart at vi også vil se på dagens aktivitetstilbud og om vi kan utvide tilbudet.

– Her er det hele tiden snakk om å finne en balanse i forhold til at man også må beholde de nåværende brukerne, som er ryggraden i senteret. Jeg er fortsatt ny i jobben, men innrømmer gjerne at jeg trives svært godt allerede, avslutter Foss.

LES OGSÅ: Deponifilm ble stjålet, vises på NRK i kveld

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.