RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han er Oslos mest populære politiker


FLEST PERSONSTEMMER: Oslos ordfører enn så lenge, Fabian Stang, sanket igjen flest personstemmer, men ikke fullt så mange som i 2011.
FLEST PERSONSTEMMER: Oslos ordfører enn så lenge, Fabian Stang, sanket igjen flest personstemmer, men ikke fullt så mange som i 2011. Foto: Tommy H.S. Brakstad
Sist oppdatert:
Avtroppende Oslo-ordfører Fabian Stang er uten tvil den mest populære politikeren i det nye bystyret.

Høyres Fabian Stang, sittende ordfører så lenge det varer, fikk 40.542 personstemmer, som er kryss fra egne velgere. Der er det ingen over og ingen ved siden. I tillegg fikk han 3373 slengere - oppføringer fra velgere fra andre partier.

Les også: Her er Oslos nye bystyre

Det gjør ham til den mest populære politikeren i det nye bystyret, selv om han i år får noe færre personstemmer og slengere enn ved valget i 2011. Da endte han nemlig med 43.729 personstemmer og 9778 slengere.

Raymond Johansen nest mest populær

Raymond Johansen er Arbeiderpartiets mest populære. Han fikk 21.812 personstemmer og 1499 slengere.

(Artikkelen fortsetter under)

NEST MEST POPULÆR: 1499 som ikke stemte på Ap, stemte likevel på Arbeiderpartiets Raymond Johansen.

Carl I. Hagen fra Fremskrittspartiet fikk 5463 personstemmer og i tillegg 360 slengere fra andre partiers velgere.

Erik Lunde fra Kristelig Folkeparti fikk 1557 personstemmer og 891 slengere.

Hos Miljøpartiet De Grønne er det listetopp Lan Marie Nguyen Berg som sanket flest personstemmer - 3838. I tillegg fikk hun 1136 slengere.

MANGE SLENGERE: Nest mest populær blant andre partiers velgere er Bjørnar Moxnes. Sammen med Fabian Stang er han i en klasse for seg når det gjelder å sanke såkalte slengere.

Hos Rødt var det partileder og listetopp Bjørnar Moxnes som sanket flest personstemmer - 5533. Samtidig fikk han 3118 slengere, nesten like mange som Fabian Stang.

SVs Marianne Borgen er den mest populære på sitt partis liste. Hun fikk 2876 personstemmer og 1195 slengere.

Se den fulle listen her

Les også: Trude Drevland takker for nesten 4.000 ekstrastemmer på Facebook

Hvor stort en politikers personlige stemmetall blir, kommer an på to forhold - om forslagsstillerne/partiet har gitt et tillegg i det personlige stemmetallet til vedkommende og hvor mange velgere som gir kandidaten en personstemme.

Det er summen av personstemmer fra velgerne og det eventuelle stemmetillegget fra forslagsstillerne som utgjør kandidatens personlige stemmetall, og som legges til grunn for kandidatkåringen.

For Fabian Stangs vedkommende utgjør det at han var kummulert på forhånd et stemmetillegg på 25.470. Så kommer de nevnte personstemmene (40.542) og slengere (3373). I sum gir dette totalt antall stemmetillegg og personstemmer på 69.385.

(Artikkelen fortsetter under)

STO PÅ 65. PLASS: Thorvald Stoltenberg sammen med Anja Breien under Aps valgvake mandag kveld.

Stoltenberg fikk uventet plass i bystyret

Thorvald Stoltenberg (84) sto i utgangspunktet på 65. plass, den aller siste plassen på Arbeiderpartiets liste, men med 3624 kumuleringer og 233 slengere endte han på 14. plass og fikk med det plass i bystyret.

Geir Lippestad fikk 6949 kumuleringer på Arbeiderpartiets valgliste i Oslo og ble dermed løftet inn i bystyret.

Den kjente advokaten fikk også 523 slengere fra andre lister, viser det endelige valgoppgjøret onsdag. Arbeiderpartiet fikk inn i alt 20 representanter.

Andre som ble løftet opp, var Khalid Mahmood, som gikk fra 43. plass til 16. plass, og Prableen Kaur, som gikk fra 26. plass til 17. plass.

Les også: Thorvald Stoltenberg: - For en pangstart!

Og denne: Lippestad kan bli byråd

(Artikkelen fortsetter under)

LØFTES INN: Geir Lippestad under Aps valgvake mandag kveld.

Samboerpar for MDG i det nye bystyret i Oslo

En av Twitters mest aktive, Eivind Trædal, ble løftet opp fra 10. plass til den 5. og siste av plassene som Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk inn i Oslos bystyre ved kommunevalget.

Trædal fikk 986 personstemmer (kryss på egen liste) og 276 slengere (oppføring på andre partiers lister). Det var tilstrekkelig til at han kapret MDGs sisteplass i det nye bystyret med 88 personstemmers margin til tidligere nasjonal talskvinne Hanna Elise Marcussen – som opprinnelig sto på 9. plass.

Marcussen fikk på sin side flere personstemmer enn Trædal (1.057) – men færre slengere.

Trædal er samboer med MDGs førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg.


Nettavisen kom i skade for å oppgi feil 2011-tall når det gjaldt personstemmer for Fabian Stang. Dette er nå rettet i saken. Det totale antall stemmetillegg og personstemmer var henholdsvis 81.201 og 69.385 for fire år siden og i år. I 2011 fikk Stang 43.729 personstemmer og 9778 slengere. Se Oslos valgoppgjør for 2011 her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere