*Nettavisen* Nyheter.

Han hadde litt lyst til å titte ned i urnen...

Ordfører Fabian Stang fikk æren av åpne den første urnen med forhåndsstemmer. Foto: FOTO: Alexander Synstad

Ordfører Fabian Stang (H) fikk æren av å åpne den første stemmeurnen fra forhåndsvalget. Og han hadde litt lyst til å titte på stemmene.

SENTRUM: Over dobbelt så mange har forhåndsstemt i Oslo siden forrige kommunevalg i 2007. Til og med tirsdag hadde 23206 avlagt forhåndsstemme. Og det kan du gjøre fram til 11. september.

Onsdag formiddag ble den første stemmeurnen fra forhåndsvalget åpnet. Og det er en høytydelig affære.

Ordfører og leder av valgstyret Fabian Stang fikk æren av å bryte forseglingen. Det gjorde han foran tellekorpset i Oslo Rådhus.

Et valg er en høytidelig og seriøs affære. Reglene ved opptelling er strenge. Det skal sikre at alle stemmer blir telt opp.

Men Stang hadde nok litt lyst til å titte ned i urnen.

– Hmm... forhåndsstemmer, ja... kanskje vi skulle laget en liten forhåndsprognose, sa Stang.

I første rekke kjemper han mot Carl I. Hagen (Frp) og Rune Gerhardsen (Ap) om ordførerstolen.

Foruten Rådhuset, kan du blant annet forhåndsstemme på Grønlands torg, Schous plass og i Østbanehallen.

Del på Facebook

Slik forhåndsstemmer du:

1. I valglokalet henvender du deg til valgfunksjonær som gir deg stemmeseddelkonvoutt og som forklarer deg hvordan du skal gå frem for å stemme.

2. Du går til valgavlukket, velger stemmeseddel, gjør eventuelle endringer og legger deretter stemmeseddelen i stemmeseddelkonvolutten.

3. Gå til valgfunksjonæren som legger stemmeseddelkonvolutten og valgkortet ditt ned i en omslagskonvolutt, som deretter legges i valgurnen. Stemmen blir sendt din hjemkommune for opptelling.

Husk legitimasjon!

Valgloven krever at en velger som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Eksempler på legitimasjon er pass, førerkort og bankkort med bilde, men du kan også bruke annen type legitimasjon. Kravet er at den inneholder velgerens navn, fødselsdato og bilde.

Det er ikke nødvendig å ta med valgkort, men det forenkler valgfunksjonærenes arbeid dersom du tar det med, og det går raskere for deg å stemme.

Husk at stemmen må rekke å nå frem til hjemkommunen din innen valgdagen. Du bør derfor være ute i god tid.

Er du syk eller ufør?

Dersom du ikke kan komme til et valglokale på grunn av sykdom eller uførhet, kan du søke valgstyret i din kommune om å få stemme hjemme eller der du oppholder deg. Kommunen vil kunngjøre når søknadsfristen er. Dersom du får adgang til å stemme hjemme, kommer det noen fra kommunen hjem til deg og mottar forhåndsstemmen der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.