RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han løser vindproblemene

Tidligere Kollenhopper og arkitekt Hans Backer Fürst vet hva som skal til for å løse de problematiske vindforholdene når nye Holmenkollen bygges.

Holmenkollen: Hans Backer Fürst fra Furulund i Ullern har deltatt i Holmenkollen flere ganger, sist premiert i 1948. Han har kommet opp med en idé som er like enkel som den er genial.
- Det som interesserer meg er å gjøre noe med vindforholdene. Jeg har sett på mange renn i vinter, hvor flere har blitt avlyst eller utsatt i lange perioder. Noen ganger blir hopperne holdt tilbake fordi forholdene er for bra. Dette går ut over interessen for hoppsporten. Alt dette skyldes manglende kontroll på vinden og at det skal være så like forhold for utøverne som mulig. Når det gjelder bygging av en ny bakke i Holmenkollen, håper jeg at det ikke bare er estetikerne som skal ha det siste ordet. De må også vite konsekvensen av utformingen med hensyn til vind. De som er genuint interessert i hoppsporten må være med og skape de riktige forholdene, sier Backer Fürst.
Han har med en skisse som viser hva som kan gjøres for å skape de rette forholdene for hopperne. Backer Fürst understreker at skissen ikke viser nøyaktige mål, men selve prinsippet.
- Jeg synes ikke det skal være et innendørsanlegg. Det å kunne hoppe i all slags vær er viktigst. Som man ser av skissen er det laget en glassdoom over hoppet. Fra doomen og ned til overgangen er det satt opp rullemaster, etter samme prinsipp som på seilbåter. Vindseilene kan reguleres opp og ned med disse, alt etter vindforholdene. Samtidig skal det være mulig å legge en gardin over ovarennet. Dette hindrer at vinden kommer inn i ovarennet forfra, etter samme prinsippet som de gamle mopedhjelmene med tut. Doomen vil dessuten hindre at det oppstår bakvind for hopperne. Prinsippet er enkelt, men det vil fungere sier Backer Fürst, som understreker at modellen naturligvis må prøves i vindtunnel.
- En lysende glasskuppel med trebuer over hoppet vil bli et landemerke, samtidig som det kan inneholde for eksempel en restaurant. I utendørsidrett vil det være forhold man ikke kan kontrollere, men jeg tror og håper at en ny Holmenkollbakke tar opp i seg et liknende prinsipp som dette. Det kan også bli til inspirasjon for andre hopparenaer til å gjøre noe for å bedre forholdene, sier Backer Fürst.
Og ideen er til fri bruk for dem som deltar i arkitektkonkurransen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere