*Nettavisen* Nyheter.

Handelsoase på Lambertseter

Byrådsavdelingen for byutvikling er ferdig med behandlingen av senterplaner på Lambertseter.

Lambertseter: Nå gjenstår kun bystyrets endelige vedtak før de første spadetak kan settes i jorden.

Byrådsavdelingen har hatt tre alternative forslag til behandling for det nye Lambertseter senter, ett fra Obos forretningsbygg, ett fra Plan- og bygningsetaten og ett fra Byantikvaren. Det er forslaget til Obos forretningsbygg som byrådet nå har gått inn for.

I en pressemelding heter det at byrådet fremmer en regulering som vil styrke Lambertseter senter både som kulturmøteplass og handelssenter for Bydel Nordstrand. Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, tror senteret blir et berikende tilskudd for befolkningen på Nordstrand.

Vi synes forslaget fra Obos var et godt og helhetlig forslag, og det var viktig for oss å lytte til de lokale politikerne som jo støttet dette forslaget. Dette er tverrpolitisk riktig også, et lokalsenter er med på å begrense handelstrafikken ut av bydelen og skape møteplasser, sier byråden og legger til at det er på høy tid med en oppgradering av senteret.

Lambertseter senter ble bygget i en annen tid da dette var byens første drabantby, men nå er det behov for å tilpasse nærsenteret til 2007, sier Agerbak-Jensen.

Spennende planer

Vi har kjøpt Symra kino og den skal integreres med det nye senteret. Symra skal glasses inn sammen med et nytt bibliotek. Vi ønsker også utvide kinoen slik at den får to saler, forteller eiendomssjef i Obos forretningsbygg, Synnøve Sterri. Sterri kan røpe at de planlegger å bygge 19 500 kvadratmeter med handleflate på det nye senteret og et parkeringshus med plass til 795 biler. Fortauet som vender ut mot Cecilie Thoresens vei, vil også bli oppgradert.

Alle butikkene blir samlet på nordsiden av senteret slik at man slipper kjøpesenter på to sider av en vei. Målet er å hindre den enorme handelslekkasjen som nå foregår i bydelen, og befolkningen har jo fortjent å få et eget senter. Vi ser også at senteret blir en møteplass for bydelens befolkning, sier Sterri.

Dialog med vinmonopolet

"Skomakergata" på nordsiden skal rives og all bygningsmasse på begge sider av den, men Coop-bygget beholdes. Biblioteket vil trolig bli plassert i brakker på andre siden av Cecilie Thoresens vei under byggeprosessen. På sørsiden skal det ikke være butikker, men det jobbes med å utvikle også den delen av senteret.

Vi arbeider med et konsept når det gjelder det sørlige området som innbefatter helse- og velværerelatert virksomhet, forteller Sterri. Butikkene her kan bli værende til kjøpesenteret står klart på nordsiden.

Obos forretningsbygg har foretatt en markedsundersøkelse blant Nordstrandbeboerne om hva slags forretninger de ønsker seg på senteret.

Vi føler at vi har god oversikt over hvilken butikkmiks beboerne ønsker. Planene inkluderer blant annet et serveringssted hvor folk kan nyte en bedre middag, gode butikker innen tekstil, sko, en skikkelig dagligvare og faghandel, røper eiendomssjefen og kan samtidig fortelle at de er i en god dialog med Vinmonopolet.

Klare til bygging

Obos forretningsbygg har nå begynt jobben med å finne entreprenører.

Får vi entreprenøren på plass og alt går etter planen, kan vi begynne rivingen allerede før jul. Vi ønsker at senteret skal stå ferdig til julehandelen i 2009, sier Sterri.

Konsernsjef i Obos, Martin Mæland, er også svært fornøyd med at byrådsavdelingen har landet på deres forslag.

Det er en seier for bydelen. Senteret blir flott når det står ferdig og det kommer til å bidra til økonomisk vekst i bydelen. Dette med nærsentra er viktig for folk og vi ønsker å bidra til å holde liv i lokalmiljøet på Lambertseter og Nordstrand, avslutter Mæland.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.