*Nettavisen* Nyheter.

Handlefri fokus på forbruk

Handlefri er en bevegelse bestående av enkeltpersoner og organisasjoner som ønsker større bevissthet rundt kjøpemønsteret vårt. Hva er basert på reelle behov, og hva er basert på behov skapt av påvirkning?

Sentrum:Fra 20. til 27. november belyser Handlefri overforbruk og hvordan behov kan skapes. Prosjektets seks "falske" reklamefilmer blir å se blant annet på kino og på TV2, annonser og intervjuer vil dukke opp i utvalgte media, det arrangeres debatter og ikke minst en kunstutstilling. Målsettingen er å skape debatt som skal få enkeltmennesker til å reflektere over forbruket sitt. Hvis vi skjønner mekanismene som ligger bak kjøpevaner og følt behov, blir vi forhåpentligvis mer bevisste forbrukere, som kjøper færre saker og ting vi ikke trenger.

Fire kloder

Det er jo en kjennsgjerning at hvis alle hadde hatt et like høyt privat forbruk som nordmenn, måtte vi hatt ca tre jordkloder til for å dekke behovet. Med sterk økonomisk vekst i folkerike land som Kina og India har vi trøbbel i vente alle mann, hvis vi ikke endrer kursen. Og klodens beskaffenhet angår oss alle, i lengden kan vi ikke kjøpe oss "ekstrakvoter" på bekostning av medmennesker i andre verdenshjørner. Disse problemstillingene vil Handlefri sette på dagsorden.

Belyser problemer

Utstillingen "Handlingsrom" er satt sammen med utgangspunkt i kunstnere og kunstverk som på ulike måter tar for seg problemstillinger knyttet til overforbruk. Det er både etablerte og helt ferske kunstnerer representert i Folkepassasjen denne uken, blant annet Pushwagner, Knut Bry, Oda Broch Nerdrum og britiske Banksey, som bidrar med maleri, foto, video og stensiltrykk. Elever fra Einar Granum Kunstfagskole stiller ut to verk.

Noen verk er direkte politiske, andre er mer subtile. Alle kunstnerne setter fingeren på hvordan kommersielle aktører påvirker oss og våre omgivelser. Her benyttes både humor, ironi, sarkasme og dystre fremtidsvisjoner for belyse dagens konsumproblem. Kuratorer for utstillingen er Kristine Jærn Pilgaard og Nora Ceciliedatter Nerdrum. Damene hadde en tøff innspurt før utstillingsåpning 18. november.

Vi fikk oppdraget med utstillingen i begynnelsen av oktober, forteller Kristine. Og budsjettet var ikke direkte romslig. Vi måtte finne et lokale vi fikk benytte gratis, så det var bare å hive seg rundt å starte jakten. Det viste seg vanskelig, vi har ringt, mast, tryglet og nesten truet. Vi har brukt hele nettverket vårt for det det er verdt, selv ikke gamlekjærester fra ungdomsskolen har sluppet unna. Samtidig skulle vi kontakte kunstnere, hente inn utstillingsobjekter og "sy" sammen utstillingen.

Det ble mange avslag, men torsdag, to dager før utstillingsåpning, fikk Kristine og Nora napp. Steinar Saghaug fra Youngstorget Eiendom ble redningsmann og helt, han lånte ut lokalet i Folkepassasjen gratis. Elektriker ble tilkalt og malingsspann innkjøpt, og lørdag klokken 12 åpnet dørene.

Glem lommebok

Veldig lettet og fornøyde med at vi kom i mål, sier Kristine Jærn Pilgaard. Nå er vi veldig glade for at vi ikke gav opp underveis. Her har vi masse flott kunst å vise frem, kunst til ettertanke. Og lommeboken kan publikum legge igjen hjemme, her er det ingenting som kan kjøpes.

Utstillingen i Folkepassasjen (Operapassasjen) varer til 26. november, åpningstider hverdager er 11.00 - 17.00, lørdag og søndag 11.00 - 15.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.