RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håndverkere på Holtet for 100 år siden

I 1903 flyttet skomaker Jensen og frue til Holtet og i 1933 feiret de gullbryllup. De ble intervjuet av Nordstrands Avis i desember 1933 og fortalte da litt om det gamle Holtet.

Gullbryllup feires andre juledag av skomaker Jensen og frue i Kirkåsveien på Bekkelagshøgda. Fruen er fra Fredrikshald og hr. Jensen fra Toten. Skomaker Jensen begynte sin læretid da han var 12 år gammel. Da fulgte han med en skomaker som gikk rundt på gårdene i distriktet. I den første tid av sin læretid var han dog i lære bare annen hver dag da han de øvrige dager var optatt med skolen. Læretiden var 5 år. Skomaker Jensen tok borgerskap i Oslo hvor han også giftet sig.

Noen var kunder i 30 år

I 1903 flyttet de så til Bekkelaget hvor han nedsatte sig som skomaker. At han den hele tid har utført ekstra godt arbeid vidner hans store kundekrets om. Han har nemlig fremdeles mange av de samme kunder i dag som han hadde for 30 år siden. I 1912 bygget de huset hvor nu Akers Sparebank på Holtet ligger, men solgte det i 1923 til Akers Sparebank som rev det og opførte sin bygning der. Skomaker Jensen bygget nu sitt nuværende hus oppi Kirkåsveien hvor han også flyttet sitt verksted. Jensens har hatt 7 barn, og hun sydde og strikket alt hva de brukte.

5 hus på Holtet

"Ja, det er blitt store forandringer siden vi kom til Bekkelaget", sier fru Jensen. "Den gang var det ikke mange husene på Holtet. De som var, var Korsvoll, Holtet gård, Digernes hus, Hansen i Haven og Parelius hus der hvor Holtet hovedgård ligger nu. I kjelleren i Parelius' hus var der alltid så meget vann at guttene bygget flåte og seilte der. Her vi nu bor, var det store skogen og hit op syntes vi det var en riktig skogtur å gå; her var vi også på blåbærtur.

Ja, det var andre tider da," forteller fru Jensen videre. "Hver gang vi skulde til byen var det å gå Kongsveien frem og tilbake, for jernbanen var en luksus vi ikke hadde råd til. Omtrent alle varene vi brukte bar vi den lange vei hjem når ikke den yngste gutten vår tok sin vogn og møtte oss i Gamlebyen.

I 1933 var alt blitt lettvint

Nu er jo alt så lettvint, men det var annerledes den gang. Hver søndag skulde småpikene ha hvite skjørtet og guttene bukser som skulde strykes. Strykejernet var av den gammeldagse typen som blev opvarmet med en glødende bolt, som blev puttet inn i det hule strykejern, nu er det bare å skru og sette proppen i for alt som heter opvarming og lys."

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere