Hanna (16): – Abort handler tross alt om kvinnens kropp!

TALER HELSEMINISTEREN MIDT IMOT: Groruddalsjentene Emma Kalnæs (16), Tamina Rauf (15), Hanna Canic (15) og Beatriz Miranda Galvez (15) finner seg ikke i at leger skal vise bort jenter som trenger abort.

TALER HELSEMINISTEREN MIDT IMOT: Groruddalsjentene Emma Kalnæs (16), Tamina Rauf (15), Hanna Canic (15) og Beatriz Miranda Galvez (15) finner seg ikke i at leger skal vise bort jenter som trenger abort. Foto: Foto: Julie Messel

– Det er ikke sånn at jeg kan reservere meg mot skolearbeid fordi jeg mener det er bedre for meg å gjøre noe annet, sier Tamina Rauf (15) fra Grorud.

OSLO: – Det er tross alt kvinnens kropp, sier Hanna Canic (15) fra Veitvet.

De fire venninnene Hanna, Tamina, Beatriz Miranda Galvez (15) og Emma Kalnæs (16) fra Veitvet og Grorud, møtes til diskusjon om osloungdoms viktigste saker på første dag i Ungdommens bystyremøte, tirsdag 4. februar.

Under Håkon Blekens enorme malerier av Kong Harald og Dronning Sonja i rådhuset, går debatten livlig:

– Reservasjonsretten opptar oss. Det er tross alt en allmennleges plikt å henvise noen til abort dersom hun trenger. Da kan man ikke bare nekte å gjøre det. Da får man heller finne seg en annen jobb, sier Rauf.

Les også: – Jeg følte en trygghet i at mamma og pappa visste hva jeg drakk

Sånn sett skiller de fire oslojentenes opplevelse av dagens abortdiskusjon fra regjeringens:

– Jeg har ikke vært i den situasjonen at jeg trenger abort selv, men kjenner jenter som har. Det er klart det er en fryktelig vanskelig situasjon å være i, da skal man ikke få beskjed av legen sin om at han ikke vil hjelpe deg, sier Galvez.

Jenter må få bestemme

Hun får støtte av Burhan Ahmed (15), leder av Bjerke ungdomsråd.

– Jeg kjenner at akkurat det opprører meg. Abort er et vanskelig tema, men det handler om ei jentes kropp, hun bør jo få all den støtte hun kan få, sier Ahmed.

Han mener at gutta engasjerer seg i denne type spørsmål, samtidig som han synes dette er noe jenter må få bestemme.

Les også: Slik blir du en superdater på nett

De fem møtes altså sammen med 150 andre osloungdommer fra hele byen, for å diskutere ungdoms prioriterte saker.

Her er alt fra ny sentrumstunnel til elevers behov for skolefrokost.

Ungdommene som altså kommer fra ungdomsråd og elevråd over hele Oslo skal i løpet av to dager enes om fem politiske saker som skal behandles i bystyret i løpet av våren.

Kjempe for saker som kan gå igjennom

Det er likevel lite trolig at sa ungdommenes aversjon mot allmennleges reservasjonsrett i forhold til abort, som helseminister Høie nå har sendt ut på høring, vil nå opp på lista over saker som er viktigst for ungdom.

– I reservasjonsrett-saken har de politiske partiene klare oppfatninger. For oss handler det om å kjempe for ting som faktisk kan gå igjennom, sier den pragmatiske Axel Kolstad fra Holmenkollen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag