*Nettavisen* Nyheter.

Hanne slipper tvangsflytting

Angelique og Tom Tangen følger seg trygge på at fosterdatteren Hanne Østby nå får bli boende i boligen sin. begge foto: Monica Strømdahl

Angelique og Tom Tangen er lettet over at Bydel Bjerke har trukket vedtaket om å flytte deres mulitifunksjonshemmede fosterdatter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter å ha bodd 17 år på Nordstrand, er Hanne Østby (18) endelig blitt Nordstrand-jente. Ansvaret er overført fra Bydel Bjerke til Bydel Nordstrand.

NORDSTRAND: – Vi er veldig lettet. Vi har hele tiden ønsket at Hanne skulle høre til Nordstrand. Hun har bodd her i 17 år, sier Angelique Tangen.

Bjerke trakk vedtaket

Lokalavisen Groruddalen har tidligere skrevet om fosterforeldrenes kamp for at Hanne Østby skulle få bli boende i Tangen barne- og omsorgsbolig, spesialboligen som fosterforeldrene har bygget i hagen sin.

Da Bydel Bjerke tidligere i år ville flytte den sterkt funksjonshemmede jenta på sykehjem, reagerte familien sterkt. Både fosterforeldrene og Hannes biologiske far har hatt store utgifter til juridisk bistand i prosessen.

Saken har også fått stor oppmerksomhet i riksmediene.

Nå har familien fått beskjed om at Hanne overføres fra Bydel Bjerke, hvor hun i sin tid bodde med sin biologiske mor, til Bydel Nordstrand, som er fosterfamiliens bydel. Dermed er også vedtaket om å flytte Hanne på sykehjem trukket.

Nå føler familien seg trygg på at Hanne får bli i boligen sin.

– Det har vært et utrolig langt år for oss. Vi håper og tror at denne saken har vært til skrekk og advarsel. Og vi håper folk har lært av det. Jeg har også inntrykk av at Nordstrand er en oppegående bydel, og er overbevist om at vi skal få til en god dialog med dem, sier Angelique Tangen.

– En lang kamp

Angelique og Tom Tangen anser nå saken som avsluttet.

– Det var en lang kamp før Bydel Bjerke fant ut hva de ikke hadde lov til. I mellomtiden måtte vi plages med deres uvitenhet. Men jeg er ikke bitter. Jeg syns mer synd på de som jobber i Bydel Bjerke. Det virker som om de ikke er glade i jobbene sine. Og de mangler fagkompetanse, sier hun.

– Vi merker nå hvor mye denne saken har krevd av energi. I krisetider får man uante krefter. Det har vært en kamp for å overleve. Vi har følt angst, redsel, avmakt, og vi har nesten mistet tilliten til det offentlige samfunnet. Det er ødeleggende. De skal gjøre en jobb til felles for samfunnet. Det er ikke vi som skal tigge om almisser, sier Tangen.

Hun er også redd at folk vil vegre seg for å bli fosterforeldre når de hører hvor mye motstand de har møtt.

– Hanne er det mest uskyldige her i verden. Hun er en stor jente som gleder seg over hverdagslivet sitt, sier Angelique Tangen.

Hannes fond hjelper andre

Gjennom fondet som ble opprettet på Hannes 18-årsdag ønsker familien å hjelpe familier i samme situasjon som dem.

– Vi har fått henvendelser fra mange steder i landet. Funksjonshemmede fosterbarn er de svakeste av de svakeste i samfunnet, og loven gir adgang til å vise skjønn. Jeg mener det er større potensiale for å ivareta særordninger der det fins særtilfeller.

– Samfunnet må verne om sine egne medborgere, sier Tangen.

Fondet kan tilby juridisk hjelp for mennesker i liknende situasjoner, og det skal også brukes til opplysnings- og forskningsarbeid.

Onsdag 3. februar 2010 arrangerer fondet samlingsdag på Litteraturhuset. Familier med funksjonshemmede barn, politikere og fagfolk er invitert.

– Vi håper at de vil lytte til de erfaringene familiene har gjort. Vi oppfordrer også familier med positive erfaringer å delta. Det er viktig at vi får fram disse, slik at de kan smitte over på andre, sier Tangen.

Hannes familie har også møtt mye støtte både fra kjente og ukjente mennesker. Mange har bidratt til Hannes fond, og det er fremdeles åpent for folk å støtte fondet.

– Og det er bare å ta kontakt med oss, sier Angelique Tangen.

Hun har mailadressen angelique@tangenbolig.no. En hjemmeside er også under utarbeidelse.

Bydelsdirektør i Bjerke, Kari-Anne Mathisen, kommenterer saken slik:

– Bydelen kjenner seg ikke igjen i den faktiske beskrivelsen av saken, hverken nå eller tidligere. Bydel Bjerke har jobbet intenst med å få til den løsningen som nå er etablert. Bydelene Bjerke og Nordstrand samarbeider om at overgangen skal bli så god som mulig. Bydel Bjerke ønsker Hanne Østby lykke til videre i Bydel Nordstrand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag