*Nettavisen* Nyheter.

Håp for sosial boligpolitikk

Rivern på Sagene er tuftet på gamle tanker om sosial boligpolitikk, fra utbygger, Arkitekt Rivertz. ARKIVFOTO

Fredag satte regjeringa ned et eget boligpolitisk utvalg. For Merethe Hannestad i River'n er håpet nå en ny sosial boligpolitikk.

SAGENE: – Det at det nå vises politisk vilje og at boligpolitikken virkelig er sagt på dagsorden betyr mye, sier Merethe Hannestad.

Hun er med i den så kalte Boliggruppa, som blant annet jobber for en ny sosial boligpolitikk.

Les også: Frykter utkastelse


Fredag i forrige uke ble det – etter intens lobbyering fra Boliggruppa nedsatt et boligpolitisk utvalg i statsråd. Utvalget har fått som mandat å drøfte og gi råd om hvordan sentrale oppgaver i den sosiale boligpolitikken skal møtes i årene framover. I praksis betyr det at de som, av en eller annen årsak, sliter med å komme seg inn på det private boligmarkedet, skal få hjelp.

Husleieregulering

Utvalget blir blant annet nedsatt som et mottiltak mot opphevingen av husleiereguleringa ved nyttår.

Opphevinga, som ble vedtatt tilbake i 1999 skapte bred debatt før den ble gjennomført, og mange mennesker så seg nødt til å flytte fra sine boliger, som følge av at husleiene økte kraftig etter at loven ble opphevet.

– Vi nekter å la oss «klientifisere». Det er her snakk om mennesker som har klart seg selv hele livet, men nok en gang havner vi mellom to stoler, sa Hannestad før lovendringa trådte i kraft.

Les også: Lille Lasse tvangsflyttes

Likevel ble endringa gjennomført, og for å hjelpe beboere som har fått dramatiske økninger i leieutgifter ble det blant annet opprettet ulike støtteordninger. For Hannestad og de andre beboerne i Rivern føltes dette imidlertid urettferdig, ettersom det er snakk om en gruppe beboere som i utgangspunktet har klart seg selv i alle år.

En seier

At regjeringa nå velger å nedsette et utvalg som skal se på boligsosiale virkemidler anser imidlertid Hannestad som en seier.

– Rom ble ikke bygget på en dag, så problemene er jo ikke løst, men nå har boligpolitikken i alle fall kommet på dagsorden og det at man er villig til å diskutere det er veldig viktig for oss, sier Hannestad.

Hun og resten av Boliggruppa har lenge jobbet for at det også skal være mulig å leie bolig til en overkommelig pris. Det bryter med den tradisjonelle norske tankegangen om at alle skal eie, men for Hannestad er det en viktig kamp å forsøke å endre dette. I et brev til departementet skriver hun blant annet følgende.

«Den ensidige eierlinja, det at alle, og nærmest for enhver pris skal eie bolig, har ført til skjev fordeling av fellesskapets ressurser. Det må velges en annen strategi. En bolig, det å skape seg et hjem - de fleste ser det som en selvfølge å ha et trygt sted å bo».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.