Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håp, ikke hat - i ord og gjerning

 
 
Søndag holdt biskop Kvarme sin nyttårstale til medarbeidere i bispedømmet. Han viet den tragiske brannen i Urtegata stor oppmerksomhet.

-I året som ligger bak, gikk mange medarbeidere og menigheter inn i dramatiske sorgsituasjoner. Én av disse var den tragiske brannen i Urtegata på Grønland der seks mennesker mistet livet. Uken etter var det en minnemarkering i en fullsatt Grønland kirke, med ordfører og ambassadører, med katolsk deltakelse og mange etiopisk-ortodokse kristne. Jeg nevner denne begivenheten for å takke alle dere som møter og bistår mennesker i livets tyngste stunder, sa Kvarme til sine medarbeidere.

Viktig samarbeid

-Markeringen i Grønland kirke understreker også hvor viktig samarbeid med migrant-menighetene er for det kirkelige liv i vårt bispedømme nå og i årene som kommer. Jeg vil også takke dere for engasjement for asylanter og innvandrere. Det er ikke bare et diakonalt bidrag til integrering, men en økumenisk utfordring og en invitasjon til å gi vår tro et levende og nært uttrykk i møte med annerledes troende i samtale, vitnesbyrd og daglig gjerning, sa Kvarme.

Nye kontorer

-I desember hadde vi gleden å innvie nye kontorer på Grønlandsleiret for de fire samarbeidende menighetene i Gamle Oslo. Disse menighetene har gått foran i det arbeid vi gjør i Oslo-prosjektet: for å styrke samarbeid mellom menigheter, utvikle spesialisert bruk av enkelte kirker og en felles bemanningsplan for bispedømmeråd og fellesråd. Målet er ikke bare å bedre ressursbruken, men å styrke kirkens organiske nærvær blant mennesker i vår storby, sa Kvarme blant annet.

Men Paulus er ikke bare opptatt av det skapte som skapt, han er opptatt av det levde og vanskelige livet. Hvordan skal vi komme til rette med nederlagene, med livets mørke sider? Paulus plasserer Jesus og hans kors midt i historien og våre livshistorier: Ved ham ville Gud forsone alt med seg selv, det som er på jorden, og det som er i himmelen, da han skapte fred ved hans blod på korset. (Kol 1,19f)

Gaza og demonstrasjoner

-Forsoning og fred det er ord som også har fått dramatisk aktualitet de siste to ukene, innledet Kvarme, da han skiftet tema til den pågående konflikten.

- Ikke bara i Gaza og det sørlige Israel, er disse begrepene aktuelle, men også gjennom demonstrasjonene i vår egen by, påpekte biskopen.

- Vi engasjeres av situasjonen i Midt-Østen, og vi er opptatt av livet i vår egen by. Vi skal møte begge situasjoner i Jesu navn. Volden, ødeleggelsene og skadene under demonstrasjonene de siste dagene har fått stor oppmerksomhet i mediene.

Men torsdag kveld gikk et større fakkeltog fra Youngstorget til Rådhuset tusener på tusener gikk som en stille og overveldende lysbølge gjennom byen med ønske om fred. På Youngstorget fikk jeg si i min appell: I kveld rekker vi hverandre hendene med bønn om at de stridende parter gjør det samme. Vi gjør det for menneskenes skyld i Gaza og det sørlige Israel. Denne formiddag gjentar jeg dette for menneskenes og livets skyld i vår storby, sa Kvarme.

Han mente det mest skremmende ved de kraftige demonstrasjonene de siste dagene, er ikke det hærværk som er utført. Det er de voldelige angrep på enkeltpersoner, og ropene om Død over jødene som vi har hørt og lest denne uken. De kunne dessverre også høres i randsonen av det flotte fakkeltoget.

Rundt om i Europa har vi i de senere år observert en gryende antisemitisme. Nå har vi også fått oppleve den i vår egen by. Det er en utvikling vi må gjøre alt vi kan for å forhindre.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!