*Nettavisen* Nyheter.

Håper jeg ikke slår folk i hodet med tallerkener

Stine Jåthun (20) skal servere kunder i stummende mørke i februar. Her i baren i Restaurant No. 15. Foto: Utlånt

I februar skal svaksynte Stine Jåthun servere kunder i bekmørket på Restaurant No. 15. Målet er blant annet at kundene skal få bedre utnyttelse av av smaks- og luktesansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stine Jåthun øver seg på å servere Martin Hallberg. Foto: Utlånt

FROGNER: Det vil bli servert mye gourmetmat i de mørke lokalene i Restaurant No. 15 i Skovveien i denne perioden. Stine Jåthun (20) gleder seg til å servere for første gang på restauranten på Frogner.

Jeg ble anbefalt å søke på dette prosjektet av Norsk Blindeforbunds Ungdom, og syntes det så veldig spennende ut, sier Stine til Lokalavisenfrogner.no.

Stine, som til daglig studerer kriminologi ved Universitetet i Oslo, er en av tre svaksynte servitører rekruttert til dette prosjektet, som vil omfatte et separat rom inne i restauranten.

De skal betjene to bordsetninger på 30 personer daglig, fra tirsdag til lørdag i februar. Deres eneste hjelpemiddel i den stummende mørke restauranten er en løper midt i lokalet, slik at de skal kunne kjenne hvor de går.

Vi er jo vant til å ikke se alt vi gjør, så dette går nok fint, sier Stine.

Ikke så skremmende

Hun gleder seg aller mest til å se reaksjonene til kundene i etterkant av måltidet.

Jeg gleder meg også til å se hvordan de takler situasjonen, og å lære folk hva det innebærer å ha en synshemming. Det er ikke så skremmende som folk tror. Vi er jo helt normale mennesker, bortsett fra at synet ikke er så bra, sier hun.

Selv har hun tunnelsyn, noe som innebærer at hun kun ser to prosent, mot 98 prosent som er normalen.

Variert service

Stine har blandede erfaringer med å være synshemmet gjest på restaurant:

Servicen man opplever er veldig varierende fra sted til sted og fra person til person. De spør ofte ikke om du trenger hjelp til å finne bord eller til å lese menyen. Jeg har opplevd mye bra og mye dårlig på restaurant, og jeg håper jeg kan bli en av dem som gir god service, sier hun.

Viktig de ikke får panikk

Selv betegner Stine seg som enkel i matveien. Som student har hun dessuten et lavt restaurantbudsjett. Men hun har likevel tanker om hvordan en servitør bør oppføre seg:

Det viktigste er at man er blid og i godt humør!

Hva tror du blir det mest krevende ved denne jobben?

Jeg tror det blir krevende å følge med på om folk føler seg komfortable og trygge. Mange synes det er ubehagelig å ikke se, og det er selvfølgelig viktig at kundene ikke får panikk, sier hun.

Med bind for øynene

I forrige uke begynte de tre servitørene opplæringen. Siden Stine er svaksynt, og dermed kan se litt, har hun under opplæringen fått bind foran øynene, slik at hun skal lære seg til å jobbe rundt i bekmørket. Det skulle kjapt vise seg at 20-åringen er en racer i mørket.

Jeg har aldri servert før, så det var en veldig spennende prøve. Det var ikke så vanskelig som jeg trodde, sier Stine.

Jeg håper ikke jeg slår folk i hodet med tallerkener, men det går nok bra, spøker hun.

Prosjektleder Martin Hallberg fra eventbyrået North Face Event tar hånd om opplæringen av servitørene. Han har lang fartstid i restaurantbransjen, og fikk selv prøve seg med bind for øynene.

Jeg er glad ikke jeg skal servere under prosjektet, er hans kommentar.

Alle var minst dobbelt så kjappe som meg. Det var veldig skummelt å servere uten å se noen ting, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.