*Nettavisen* Nyheter.

Håper på katolsk løsning

Arbeids-og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen (t.h) møter i dag den katolske biskopen, Bernt Eidsvig. Enorm pågang av katolikker fra blant annet Polen og Litauen til messene, er et av temaene.

I dag møtes arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen og katolsk biskop Bernt Eidsvig. Katolikkene håper å få penger til å ta seg bedre av polakker og litauere.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

SENTRUM: Lokalavisen har gjentatte ganger skrevet om fortvilelsen innenfor den katolske kirken i Oslo. Biskopen opplever et enormt gap mellom arbeidsinnvandrernes behov og det tilbudet som faktisk møter dem i Norge.

Den katolske kirken mener Norge har et ansvar for å tilby et minimum av hjelp, og at den katolske kirken står nærmst til å hjelpe disse gruppene, rett og slett fordi det er til den katolske kirken de kommer, enten de trenger sjelesorg, juridisk hjelp, et sted å bo eller en jobb. Hittil har regjeringen vendt det døve øret til.

Kirkeminister Trond Giske sa tvert nei til å yte økonomisk hjelp utover det regelverket bestemmer. Et regelverk katolikkene mener er håpløst fordi det ikke er tilpasset en arbeidsinnvandring regjeringen selv har ønsket og lagt opp til.

Håp om å bli hørt

At Bjarne Håkon Hansen har tatt kontakt og invitert seg selv med følge til den katolske kirke i dag klokken 13, har skapt nytt håp og nye forventninger i det katolske miljøet. De håper at deres bønner om å kunne hjelpe flere nå skal bli hørt.

Vi synes det er veldig positivt at Hansen kommer til oss for å høre om våre erfaringer med arbeidsinnvandrere, og at han vil gjøre seg kjent med våre tanker om deres behov, sier Kristine Dingstad, fungerende informasjonsleder i den katolske kirken.

Vi vil bruke sjansen til å ansvarliggjøre myndighetene. Vi mener regjeringen må innse at den ikke tar konsekvensene av denne innvandringen. Vi vil dele våre erfaringer, men vil også forsøke å få departementet til å innse hvor prekært behovet er, og hvor feil det er at vi skal drive år etter år med underskudd, og likevel ikke klare å gi et tilfredsstillende tilbud verken til polakker eller litauere. Det jobbes hardt for å få noe til, men pengene finnes ikke, sier Kristine Dingstad.

Lover ikke penger

Pengene sitter åpenbart ikke veldig mye løsere hos Hansen enn hos Giske. Statssekretær Libe Rieber-Mohn, som skal delta på møtet i dag, uttalte til Morgenbladet i forrige uke at de i første rekke ønsker å lytte til biskopens erfaringer.

Vi har merket oss at den katolske kirken i Norge har mange interessante erfaringer og synspunkter. De opplever nå en tilstrømning av mennesker som kommer fra land der kirken tradisjonelt spiller en mer aktiv rolle i forhold til sosiale spørsmål. Dette vil vi høre mer om, uttalte hun.

Gjenstand for bønn

Kristine Dingstad legger ikke skjul på mange bønner fra katolikker i Norge i de siste månedene har handlet om at norske myndigheter nå må hjelpe katolikkene økonomisk.

Vi føler rett og slett fortvilelse på vegne av alle dem vi ikke klarer å følge opp så godt vi vil. Vi har store visjoner og ønsker, men mangler ressursene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.