RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håper på katolsk løsning


Arbeids-og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen (t.h) møter i dag den katolske biskopen, Bernt Eidsvig. Enorm pågang av katolikker fra blant annet Polen og Litauen til messene, er et av temaene.
Arbeids-og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen (t.h) møter i dag den katolske biskopen, Bernt Eidsvig. Enorm pågang av katolikker fra blant annet Polen og Litauen til messene, er et av temaene.
I dag møtes arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen og katolsk biskop Bernt Eidsvig. Katolikkene håper å få penger til å ta seg bedre av polakker og litauere.

SENTRUM: Lokalavisen har gjentatte ganger skrevet om fortvilelsen innenfor den katolske kirken i Oslo. Biskopen opplever et enormt gap mellom arbeidsinnvandrernes behov og det tilbudet som faktisk møter dem i Norge.

Den katolske kirken mener Norge har et ansvar for å tilby et minimum av hjelp, og at den katolske kirken står nærmst til å hjelpe disse gruppene, rett og slett fordi det er til den katolske kirken de kommer, enten de trenger sjelesorg, juridisk hjelp, et sted å bo eller en jobb. Hittil har regjeringen vendt det døve øret til.

Kirkeminister Trond Giske sa tvert nei til å yte økonomisk hjelp utover det regelverket bestemmer. Et regelverk katolikkene mener er håpløst fordi det ikke er tilpasset en arbeidsinnvandring regjeringen selv har ønsket og lagt opp til.

Håp om å bli hørt

At Bjarne Håkon Hansen har tatt kontakt og invitert seg selv med følge til den katolske kirke i dag klokken 13, har skapt nytt håp og nye forventninger i det katolske miljøet. De håper at deres bønner om å kunne hjelpe flere nå skal bli hørt.

Vi synes det er veldig positivt at Hansen kommer til oss for å høre om våre erfaringer med arbeidsinnvandrere, og at han vil gjøre seg kjent med våre tanker om deres behov, sier Kristine Dingstad, fungerende informasjonsleder i den katolske kirken.

Vi vil bruke sjansen til å ansvarliggjøre myndighetene. Vi mener regjeringen må innse at den ikke tar konsekvensene av denne innvandringen. Vi vil dele våre erfaringer, men vil også forsøke å få departementet til å innse hvor prekært behovet er, og hvor feil det er at vi skal drive år etter år med underskudd, og likevel ikke klare å gi et tilfredsstillende tilbud verken til polakker eller litauere. Det jobbes hardt for å få noe til, men pengene finnes ikke, sier Kristine Dingstad.

Lover ikke penger

Pengene sitter åpenbart ikke veldig mye løsere hos Hansen enn hos Giske. Statssekretær Libe Rieber-Mohn, som skal delta på møtet i dag, uttalte til Morgenbladet i forrige uke at de i første rekke ønsker å lytte til biskopens erfaringer.

Vi har merket oss at den katolske kirken i Norge har mange interessante erfaringer og synspunkter. De opplever nå en tilstrømning av mennesker som kommer fra land der kirken tradisjonelt spiller en mer aktiv rolle i forhold til sosiale spørsmål. Dette vil vi høre mer om, uttalte hun.

Gjenstand for bønn

Kristine Dingstad legger ikke skjul på mange bønner fra katolikker i Norge i de siste månedene har handlet om at norske myndigheter nå må hjelpe katolikkene økonomisk.

Vi føler rett og slett fortvilelse på vegne av alle dem vi ikke klarer å følge opp så godt vi vil. Vi har store visjoner og ønsker, men mangler ressursene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere