RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har brukt 40.000 kroner på å rydde bæsj fra mennesker


KOSTBART: Omsorgsbygg har i år brukt rundt 40.000 kroner på fjerning av avføring og sprøytespisser.
KOSTBART: Omsorgsbygg har i år brukt rundt 40.000 kroner på fjerning av avføring og sprøytespisser. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen
Oslo kommune måtte i sommer leie inn vektere for å hindre at barnehager ble brukt som toalett.

OSLO: Før sommeren ble avdeling Skomakerstua i Bellevue Gård barnehage i Tøyenparken stengt i en dag slik at kommunen kunne rydde opp menneskelig avføring.

– I vårperioden hadde vi daglig veldig store problemer med menneskelig avføring. Det ble stengt fordi vi ikke ønsket at barna skulle være der før det ble rengjort, forteller Gerd Boström, enhetsleder i Tøyenparken barnehageenhet.

I den store parktisseguiden finner du en oversikt over hvilke parker i Oslo som har toalett.

Bortviser og rydder

Omsorgsbygg, som eier barnehagene og barneparkene, fikk etter dette til en ordning med vektere som jevnlig var innom for å hindre at lekeplassene ble brukt som toalett.

Vekterne har patruljert i barnehager og parker i Tøyenparken, Trondheimsveien og Sofienbergparken gjennom hele sommeren. De bortviser uvedkommende, ser over eiendommene og fjerner eventuelle ekskrementer.

Omsorgsbygg har ikke oversikt over de totale kostnadene. Men fjerning av ekskrementer og sprøytespisser fra barnehager og barneparker i de tre nevnte områdene har kostet det kommunale foretaket nærmere 40.000 kroner.

I tillegg kommer et høyt og foreløpig ukjent beløp for de ekstra vekterrundene som er blitt gjort i løpet av sommeren.

– Vi har ikke fått fakturaen for dette ennå, sier Marte Svenneby i Omsorgsbygg.

Les også: Det stinker som en utedo

Barna ville bidra

Også barna i barnehagen følte de ville bidra og har laget et skilt hvor folk blir bedt om ikke å bæsje på lekeplassen deres. Skiltet er hengt opp på veggen på Skomakerstua og på gjerde på baksiden av det lille huset.

Selv om det ikke er det samme behovet lenger, henger skiltet der til skrekk og advarsel.

– Barna følte de måtte gjøre noe de også for å hjelpe til i den vanskelige situasjonen, sier Gerd Boström i Tøyenparken barnehageenhet.

Les også: Ku på rømmen i Oslos gater

Ukjent totalbeløp

Nå har problemet begynt å avta. Omsorgsbygg har ingen kontrakt med fastsatt sluttdato, men har brukt ryddeenheten løpende ved behov i tillegg til mobilt vakthold.

– Vi vurderer behovet for vakthold fortløpende, sier kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg.

Etter hvert som vinteren kommer krypende er det et stadig mindre problem med menneskelig avføring i barnehagene.

– Det er ikke så mange som benytter parken på høsten og vinteren og situasjonen er nå under kontroll. Vekterne er en god forebyggende ordning slik at vi slipper å komme til tilgrisete lekeplasser hver dag, sier Gerd Boström i Tøyenparken barnehageenhet.

Ønsker flere toalett

Boström håper vekterordningen fortsetter, men ser ikke det som en løsning på problemet. Hun ønsker å få på plass et åpent og reklamefinansiert toalett i Tøyenparken, slik at de slipper å vasse i avføring når våren kommer.

– Det er ikke noen løsning å stenge av barnehagene og barneparkene. For folkehelsen er det viktig at folk som bor på Tøyen med små leiligheter og små bakgårder har et sted å leke. Vi får heller hjelpe de som trenger det å finne et egnet sted å gå på do. Vi vil derfor fortsette kampen for toaletter i parken, sier Boström.

Les også: Hasj­plan­te midt i Røakrysset

Politisk spørsmål

Rusken-general Jan Hauger har gjort seg noen erfaringer med offentlige toaletter og ser klare utfordringer.

– Vi har forsøkt å sette ut ekstra toaletter på Vaterland og på Tøyen, men det er utrolig ressurskrevende og koster masse penger. Toalettene måtte tas inn og rengjøres hver eneste dag, det ble derfor besluttet at vi ikke skulle sette ut slike toaletter lenger, sier Hauger.

Mer permanente toaletter, slik som i Sofienbergparken, fungerer ifølge Hauger langt bedre.

– Flere offentlige toaletter er en politisk diskusjon. Med de utfordringene vi har med mange tilreisende og mangel på toaletter er dette en debatt politikerne bør ser nærmere på. Vi ønsker jo at byen skal fremstå som ren, ryddig og trivelig, sier Jan Hauger.
 

Les også: 

Fengselsbetjent dømt til fengsel for millionunderslag

Eldre leverer ut kort og kode til ukjente håndverkere

Klagerne ikke hørt, nå kan det bli moské her
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere