RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har byrådet eller Nordstrand bydel rett?

I forbindelse med vedtaket om å etablere en sykehjemsetat, tidligere i år, skrev Høyre, FrP, Venstre og Krf følgende i merknadene: "Ved innføringen av en etat, løftes driftsansvaret ut, og bydelens ansvar blir i sin helhet konsentrert om primæroppgaven, som er å skaffe gode og velfungerende tilbud til bydelens pleietrengende."

Det hørtes fint ut. Men spørsmålet er hvordan bydeler som taper millionbeløp på etableringen av en ny sykehjemsetat, skal få det til. Bydelene Grorud, Nordstrand, Østensjø og Alna har relativt store tap som følge av omleggingen, dette gjelder både i følge bydelene selv og byrådet selv om det er til dels enorme avvik i tallene. Dermed er det vanskelig å forstå hvordan sykehjemsetaten kan bety at disse bydelene får bedre mulighet til å skaffe gode og velfungerende tilbud til bydelens pleietrengende.

Jeg har veit ikke om det er Nordstand som mener de taper 6 - 7 millioner, eller om det er byrådet (som mener Alna taper 3,3 millioner) som har rett. Men når Oslo kommune og Staten er uenige om hvor mye penger kommunen får i ulike tilskudd osv., så hevder alltid byrådet at de har bedre grunnlag for å vite hvordan ting slår ut i Oslo enn det staten har. Det tror jeg nok som oftest er rett. Ut fra den samme logikken er det også nærliggende å tenke at bydel Nordstand veit bedre, enn byrådet, hvordan ting slår ut for Nordstrand.

Uansett er det dessverre ingen grunn til å tro at situasjonen for gamle, syke mennesker som har behov for sykehjemsplass, blir nevneverdig bedre i 2007 enn den var i 2006. For selv om det er en økning i bydelsbudsjettene, i rene kroner, så øker også forventningene til hva bydelen skal gjøre. Innenfor rammen skal bydelen tilby alle som får hjemmehjelp minimum 4 timer i uken og at det forventes at bydelene skal sørge for at sykehjemskøen forsvinner. Begge deler er bra, men det betyr at det neppe blir noen økning i det budsjettet for 2007.



Trond Jensrud

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i

Helse- og sosialkomiteen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere