Har den siste timen kommet for nattklubbene i Oslo?

Nordmenn fyller ikke opp utestedene før etter midnatt og utesteder i Oslo kan få opptil 50 prosent av omsetningen sin fra tida mellom 1.00 og 2.00 om natta.

Nordmenn fyller ikke opp utestedene før etter midnatt og utesteder i Oslo kan få opptil 50 prosent av omsetningen sin fra tida mellom 1.00 og 2.00 om natta. Foto: Illustrasjonsfoto: Gunn Benjaminsen

Nattklubber tviler på at de vil overleve dersom det blir skjenkestopp klokka 2.00 i Oslo.

SOLLI PLASS: Først når klokka har passert midnatt opplever utestedene i Oslo at lokalene begynner å fylles av folk som vil ha en kveld på byen. Og det er omsetningen mellom 1.00 og 3.00 på natta utestedene lever av.

– Det er litt mindre omsetning den siste timen fram mot 3.00, men hvis vi må stoppe skjenking 2.00 blir vi nødt til å stenge, sier Rudi Rørstad, styreleder og en av eierne av SOLiiS bar & lounge på Solli plass.

Med en time mindre vil utestedet miste rundt 40 til 50 prosent av total omsetning, noe som betyr at driften ikke vil være bærekraftig.

Bestilt av regjeringen

En ny rapport fra SIRUS (Statens Institutt for Rusmiddelforskning) konkluderer med at antall anmeldte voldstilfeller på nattetid i helgene henger direkte sammen med skjenkestopp klokka 2.00 eller 3.00.

En time mer eller mindre tilsvarer henholdsvis 17 prosent færre eller flere anmeldte voldstilfeller. SIRUS har gått gjennom data fra 18 norske byer som har gjort endringer i skjenketidene mellom 2000–2010.

Rapporten er bestilt av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og funnene vil påvirke regjeringens beslutning om hvorvidt de vil innskrenke skjenkebestemmelsene.

Overskjenking

Rørstad på SOLiiS engasjerer seg sterkt i saken. Han mener at det ikke er behov for å stramme inn skjenketider for å få bukt med voldsepisoder på grunn av helgefyll.

Rørstad peker på flere andre faktorer, som at dagens regelverk er tilstrekkelig.

– De som vil innskrenke sier at jo lenger man får drikke jo fullere blir man, men vi har jo allerede forbud mot overskjenking, sier Rørstad.

Se på aldersgrenser

Soliiseieren vil heller at man ser nærmere på aldersgrensene der problemene er størst og heller gir lengere åpningstider til andre.

– Det er mer vold rundt 18-årsteder. Der det er 20-årsgrense er det mindre og med 25-årsgrense er det helt stille, sier Rørstad, og understreker at han ikke har konkrete bevis for dette annet enn erfaring fra bransjen.

Han foreslår å se på skjenketidspunkter i forhold til aldersgrense, i stedet for å stramme inn livreima for alle serveringssteder.

– Hvis det blir skjenkestopp 2.00 er det slutt for oss, slår Rørstad fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.