*Nettavisen* Nyheter.

Har du blitt tegnet på trikken?

Nina Due har i over to år laget portretter av folk som tar trikken. Nå vises portrettene på Galleri Briskeby, og på plakater ved holdeplassene langs linje 19, fra Majorstua til Jernbanetorget. Kanskje har hun tegnet deg? $PHOTOHEADER_ON$Foto: Lars Weimoth$PHOTOHEADER_OFF$

Nina Due retter mer enn et nysgjerrig blikk på sine medpassasjerer. Hun tegner dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nina Due er særlig glad i å tegne hijabkledde kvinner. Hun synes de er så samlet i formen og veldig inspirerende. $PHOTOHEADER_ON$$PHOTOHEADER_OFF$

Klikk på bildet for å forstørre.

– Ingen ser på meg, alle ser et annet sted. På trikken er man ofte i egne tanker, sier Nina.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det tar Nina bare et par minutter å fange et ansikt.

MAJORSTUA/FROGNER: Billedkunstneren er nemlig en iakttaker, og på sine daglige trikketurer har hun studert sine medpassasjerer i smug og tegnet portretter av dem. Nå kan de portretterte finne bilder av seg selv på en utstilling i Galleri Briskeby. Nina bor på Torshov og har atelier på Frysja. Hun tar trikken over hele byen.


Slipper masken

Vi møter Nina utenfor galleriet, og hopper på trikken ved Skovveien. Nina finner raskt en fin plass med fullt utsyn til resten vognen. Med sitt skarpe blikk og medbrakte skisseblokk finner hun raskt noen aktuelle kandidater: En høy dame som snakker i mobiltelefonen. En asiatisk kvinne med fotoapparat. En mannlig student med sekk på ryggen. Nina gjør raske skisser av dem alle. Hun liker å se hvor forskjellige vi alle er. Løfte fram individet:

– Inger ser jo meg. På trikken er vi i våre egne tanker. Folk ser ut til å ta en pause i hverdagen, og slipper masken. Det er det jeg vil fange, sier Nina.

Sorg og glede

Ved å tegne sine medpassasjerer i smug har Nina Due fått øye på mystiske og unike mirakler fulle av drømmer, glede og sorg. – Jeg tegner raske skisser i skisseblokka. Etterpå går jeg til verkstedet og overfører skissene til en sinkplate ved å risse inn tegningen med en skarp nål (koldnål). Så trykker jeg bildene i små opplag, forteller hun.

Tegningene vil bli vist på utstillingen som åpner i Galleri Briskeby torsdag 12. mai kokken. 19. Portrettene vil også være avbildet på plakater langs Briskeby-trikkens linje 19, fra Majorstua til Jernbanetorget.

Individer

Utstillingen varer i tre uker. 36 portretter er med. Men Nina Due har også portrettert og stiller ut bilder av trær, en tankegang nært beslektet med hennes portretter av medpassasjerer. Hun betrakter trær som enkeltindivider og har tegnet de trærne hun har fått et spesielt forhold til; treet utenfor vinduet der hun bor og trær hun passerer på sin vei. I likhet med mennesket er hvert tre unikt.

– Å se på et tre kan være som å lytte til musikk, sier Due.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.