Har du «cleana» i kantina?

To elever på Bjørnholt skole var lei av å vasse i andres søppel og startet like gjerne en kampanje for å endre holdninger blant skolens elever.

BJØRNDAL: – Det var slitsomt å gå rundt i søpla til de andre, sier Ole Martin Nordby og Johan Parker Nygaard som begge er elever på skolen.

For å gjøre noe med problemet tok guttene kontakt med Rådhuset og Ruskenkontoret som ledes av Jan Hauger fra Prinsdal.

– De ga uttrykk for at de var oppgitte over holdningene til en del elever når det gjelder forsøpling. Det er kjempeflott at elever tar ansvar og initiativet til å gjøre noe med det de synes er galt, sier Jan Hauger som mandag besøkte skolen for å lansere kampanjen.

Klining i kantina

De to guttene er fra før elevmeglere på skolen.

– Vi har løst mye krøll på skolen og nå hadde vi sett oss lei på å tråkke i andre elevers søppel, sier de.

Med hjelp fra Rusken har de fått trykket opp plakater, bordkort og T-skjorter med slagordet «Har du «CLEANA» i kantina». Og resultatene lot ikke vente på seg. Allerede første dag var det usedvanlig ryddig og fint etter at alle de 1400 elevene hadde spist.

En elev ved skolen har også tegnet en ny versjon av Rusken som har fått plass på skolen i helfigur.

Miljøpatrulje

Initiativet og kampanjen på Bjørnholt er starten på en lokal miljøkampanje. Det er opprettet en egen miljøpatrulje som etter kort påmeldingsfrist har fått 50 påmeldte elever.

Det er også satt i gang en konkurranse mellom dem som rydder inne, utenfor skolen og i nærmiljøet. Ved å fylle inn et skjema som lever i den grønne bua ved hovedinngangen er de med i trekningen av en hittil ukjent premeie.

Til andre skoler

Ruskengeneral Hauger like guttenes initiativ og dermed kan kampanjen dukke opp på andre skoler i Oslo også.

– Til nå har Ruskenaksjonen vært mer eller mindre kjent blant barnehager og de minste klassene på grunnskolen, men nå får vi en mer helhetlig deltakelse på Ruskenaktiviteten, sier Jan Hauger.

Engasjementet er starten på miljøaksjonen Mitt Nærmiljø hvor Bjørnholt skole blir pionerskole.

Ruskensjefen håper å få med flest mulig samarbeidspartnere i Bydel Søndre Nordstrand og nevner for eksempel skoler, barnehager, stiftelsen Holmlia nærmiljø, Obos, USBL og bydelen.

– Hva koster det å få i gang dette?

– Bortsett fra at Ruskenkontoret lager plakater og T-skjorter så er det den tiden elvene bruker av sin egen fritid. Derfor er det fint å kunne gjøre litt stas på dem, sier Hauger.

Årets Ruskenaksjon starter den 13. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag