RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Har du dette i pipeløpet, så risikerer du brann.
Har du dette i pipeløpet, så risikerer du brann. Foto: Camilla Svendsen

Har du dette i pipa, så kan det begynne å brenne

Fyrer du ikke riktig, kan det begynne å brenne. Her er brannfellene.

BYDEL FROGNER: - Det er bek her, men det er ikke fullt så ille som antatt, sier Fred Ekberg til kollega Per Øivind Monge.

De to feierne sjekker et pipeløp i en bygård på Frogner. Tidligere i år var det en pipebrann i bygget. Nå må de to feierne sjekke at alt er bra. 

Ildstedet der det brannen antakelig oppsto sjekkes, det gjør også lukene i kjelleren. Til slutt filmer feierne hele pipeløpet fra øverste etasje og ned.

- Det er bek, eller tjære, som gjør at pipebranner oppstår. Sotbrann, som det kalles, forklarer Monge.

Fred Ekberg følger med på kameraet, mens Per Øivind Monge fører kameraet ned i pipeløpet.


Feil fyring kan føre til brann

Bek blir dannet i pipeløpet dersom det ikke fyres riktig. Det kan være dårlig trekk eller rå ved som skaper bek, som igjen kan ta fyr.

Som regel skal pipestokken tåle varmen ved en brann. Likevel kan teglsteinen i pipeløpet kan sprekke og bli ødelagt. I ytterste konsekvens kan brannen spre seg. 

De to feierne har funnet bek og tegn til brann i pipeløpet i bygården på Frogner.

Det viser seg at det er bek i pipen.


- Her har det vært en brann ja, men ingen stor brann. Det ser ikke ut til at noe er skadet. Nå må vi feie eller frese, slik at vi får beket vekk, sier Ekberg.

Og så fort feierne har gjort jobben, er det greit å fyre i peisen igjen.

Gode råd

Vi er kommet til oktober og peis-sesongen er i anmarsj, og flere vil fyre i peisen. Enten for kos eller for varme.

Det er veldig viktig at veden ikke er rå. Veden må ha full fyr for å unngå bekdannelse.

Om veden er tørr nok kan testes ved å slå to kubber sammen. Våt ved gir en dump lyd, tørr ved gir en smellende lyd.

Man kan også ta Zalo på den ene siden av kubben og blåse på den andre siden. Er veden ordentlig tørr, så vil Zaloen boble.

Monge anbefaler å begynne sesongen forsiktig.

- Når man begynner å fyre om høsten, så bør man begynne med tynn ved, ikke store kubber, sier han. 

Det er for at pipestokken skal varmes ordentlig opp. Blir den ikke varm nok, siver ikke røyken ut. Og er det varmt ute så er det enda verre å få røyken ut av pipa.

- Det er kjemi, det, sier Ekberg.

Derfor er det viktig å ha godt trekk.

- Begynn med tynne pinner, ha trekkventilen helt oppe til det blir et ordentlig bål i ildstedet, oppsummerer feierne. 

- En stor kubbe som bare ligger og luner gjør at det dannes bek, sier Monge.



Fakta: Tre viktige T-er ved fyring

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Temperatur: For å få overtenning i ildrommet må temperaturen være høy nok. Fuktig ved eller for store kubber fører til at ildstedet ikke kommer opp i riktig driftstemperatur. Man vil da få uforbrente gasser, også kalt ufullstendig forbrenning som gir mye røyk. Ufullstendig forbrenning danner beksot, som kan føre til pipebrann. 

Tid: Røykgassene som blir produsert må få nok tid i ildrommet til å få overtenning. Mye av ulempen ved tradisjonelle ildsteder er at de ikke har hvelv slik at røykgassen forvinner rett ut i skorsteinen uten at gassene er fullstendig forbrent.

Turbulens/trekk: Forbrenning trenger oksygen, altså det vi i fyringssammenheng kaller trekk. For å få en fullstendig forbrenning må man ha riktig trekk. Riktig trekk vil variere fra sted til sted, men vanligvis ligger dette på 15 Pa (et magedrag er 300 Pa).

(Kilde: Brann-og redningsetaten)



















Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere