RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du hørt Kjelsås-L'en?


Professor Janne Bondi Johannesen sammen med Engebråten-elevene Per Oscar Brænd (f.v.), Christopher Poots, Sofie Dahle Ovesen og Tale Fredriksen.
Professor Janne Bondi Johannesen sammen med Engebråten-elevene Per Oscar Brænd (f.v.), Christopher Poots, Sofie Dahle Ovesen og Tale Fredriksen.
"Østfold-L'en" sprer seg utover Oslo – og noen kaller den også "Kjelsås-L'en" – bare sjekk med "ball", "mål" og "lollipop"!

ENGEBRÅTEN: – Boller! sier Engebråten 10.-klassingene Per Oscar, Christopher, Tale og Sofie etter hverandre – alle fra Kjelsås.

Professor i lingvistikk ved Universitetet i Oslo – og en av redaktørene av boka "Språk i Oslo" – Janne Bondi Johannessen, lytter spesielt etter måten elevene sier L'en på.

Østfold-L

– Ingen tvil om at Østfold L 'en – en "fremre L" – har kommet inn i Oslo-språket de siste årene, spesielt blant barn og unge. Denne L'en finnes jo i Oslo fra før også, men det nye er at den brukes også i lydlige omgivelser, der vi voksne har en "bakre L". Av de fire elevene har Tale den klareste Østfold L'en. Men de andre nærmer seg, og er også på vei bort fra den tradisjonelle Oslo L'en – en "bakre L", sier Johannessen.

For å prøve å forklare enkelt forskjellen på en "bakre L" og en "fremre L", kan vi si at ved sistnevnte slår tungespissen opp i gommen – rett bak overtennene. På fagspråket heter en slik L; "apikal lateral approksimant", i motsetning til en "bakre L", som er en "laminal lateral approksimant", og hvor bakre del av tungen går opp lengre bak i ganen.

Når Østfold L'en begynte å spre seg i Oslo, er umulig å si noe konkret om, men Johannesen mener "fenomenet" ikke har noe med "Østfold-innvandring" til hovedstaden å gjøre.

Fra barna

– Det er for øvrig ytterst sjelden at språk fra mindre byer, påvirker språket i større byer. I dette tilfellet er det nok heller det at små barn som lærer å snakke, som oftest bruker mer den fremre L'en, som finnes i mange flere lydlige omgivelser, enn den bakre. Og barna har fortsatt med den fremre L'en i oppveksten også, i stedet for etter hvert å gå over til å bruke den bakre L'en, sier Johannessen.

– Sola! sier Per Oscar, Christopher, Tale og Sofie.

Hva sier professoren da?

– Igjen er det Tale som har den klareste fremre L'en, mens de andre fortsatt her har den tradisjonelle tjukke L'en i dette ordet. Egentlig ganske overraskende – for dette er et typisk ord hvor Østfold L'en blir mye brukt blant unge andre steder i Oslo, sier Johannessen.

Justerer språket

10.-klassingene sier at de ikke har tenkt noe særlig over hva slags "L'er" de snakker med, men derimot forteller de at de justerer språket innimellom, særlig i kontakt med eldre mennesker.

– Jeg snakker annerledes til oldemor, forteller Christopher.

– Jeg også – mer høyt til de eldre, sier Per Oscar.

Jentene er også enige om at de nok er mer "klare" i talen, når de for eksempel snakker med læreren.

ROFLOL og OMFG!

Og ifølge elevene er det ikke noe særlig "Kebab-norsk" på Engebråten – men "internt" benyttes ord fra blant annet internettbruk.

– Skikkelig "lame" for eksempel – for å si at noe er urettferdig! Ellers så kan vi bruke bare bokstaver som ord – for eksempel ROFLOL. Det betyr egentlig "Rolling on the floor, laughing out loud"! Eller kanskje OMFG; "Oh my fucking God!" forteller Per Oscar.

Fremre L på vestkanten

Ellers synes Engebråten-elevene at "vestkant-unge" snakker for pent.

– Hva med Østfold L'en i vestkantbydelene Ullern og Vestre Aker?

– Akkurat samme der – den fremre L'en sniker seg inn – uavhengig av geografisk retning. Språket i Oslo endrer seg, men den gruppen som er flinkest til å holde det tradisjonelle språket "i hevd", er håndverkerne. De lar seg ikke lett påvirke språklig, forteller språkprofessor Johannessen.

Den noe annerledes norsktimen er over for de fire 10.-klassingene. Og norsk er faktisk ett av favorittfagene.

– Men det er nok fordi vi er så fornøyd med læreren vi har i norsk det, understreker Per Oscar, Christopher, Tale og Sofie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere