*Nettavisen* Nyheter.

Har du husket å stille klokka

Natt til søndag 28. mars klokka 02.00 starter sommertiden. Det betyr at du skal stille klokka én time fram og at vi nå har lysere kvelder i vente.

OSLO: Sommertid ble innført i Norge i 1916, og hensikten var å utnytte sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden. Dessuten sparte man strøm når mørket kom senere, opplyser Justervesenet i en pressemelding.

Stille klokka fram eller tilbake?

Mange lurer på om de skal stille klokka fram eller tilbake ved overgangen mellom normaltid og sommertid. Ta utgangspunkt i at du ser fram til sommerferien, og at du dermed stiller klokka fram. På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller dermed klokka tilbake.

De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen, men vil du holde klokka nøyaktig oppdatert stilles tiden fram en time, fra klokka 02.00 søndag natt til klokka 03.00.

Lov om målenheter, måling og normaltid

Den gamle loven fra 1894 om sams normaltid ble fra 1. januar 2008 innlemmet i den nye loven om målenheter, måling og normaltid. Derfor er det naturlig at det er Justervesenet som har ansvaret for å passe Norges tid, og for å informere om overgangen mellom normaltid og sommertid.

Justervesenets nasjonale laboratorium har flere atomur og deltar i det internasjonale systemet for å bestemme verdens tid. Laboratoriet leverer sin tidsverdi regelmessig hvert femte døgn til «hovedtidssentralen» i Paris, og der blir den med blant ca. 250 andre bidrag fra rundt 50 land, for å beregne middelverdien.

Så altså: Søndag kl 02.00 skal klokka stillen én time frem!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.