*Nettavisen* Nyheter.

Har fått flere tips om «sprittaxier» de siste ukene

KJØPER BÅDE SPRIT OG ØL: Ungdom i Oslo kjøper både sprit og øl ulovlig ved å ringe såkalte sprittaxier som raskt og enkelt leverer det illegale produktet. Foto: Illustrasjonsfoto

Flere foreldre har tatt kontakt med politiet i kampen mot de så kalte sprittaxiene. Men for å få tatt spritselgerne trenger de flere, konkrete anmeldelser.

SENTRUM: – Foreldre må forstå at selv om de anmelder forholdet som sin barn er involvert i det ikke ungdommene som har gjort noe ulovlig. Vi er opptatt av å ta de som selger og ikke kjøperne, selv om det kan være snakk om smuglervarer, sier politiførstebetjent Terje Hovdal.

Politiet er ute etter de som selger alkohol til tenåringene, og vil også gjerne ha tips fra foreldre, selv om ikke eget barn har kjøpt alkohol.

LES OGSÅ: «Jeg følte en trygghet ved at mamma og pappa hadde kontroll på hva jeg drakk»

Trenger flere tips

Politiet etterlyste tips om «sprittaxier» så sent som i forrge uke.

– Vi mottar jevnlig tips fra foreldre som avdekker at barna har vært i befatning med «sprittaxier» og i det siste har vi også fått informasjon om at det selges sterkøl, sigaretter og snus, sier Hovdal, og fortsetter:

– Uten konkrete anmeldelser er det vanskelig å ta de som står bak denne virksomheten, og det juridiske aspektet gjør at vi ikke kan bruke hva som helst av virkemidler for å få tak i bakmennene, sier Hovdal.

Ved flere anmeldelser som viser omfanget blir det lettere for politiet å bruke virkemidler som kan stanse denne ulovlige og farlige virksomheten.

Se video fra et innslag på fjernsynskanalen Max hvor ungdommer kjøper sprit av «sprittaxier».

Kilde: Youtube.com

LES OGSÅ:

«Sprittaxi» tatt på fersken

– Foreldres alkoholbruk er vår tids siste tabu

Flere har blitt alkoholforgiftet

Terje Hovdal har jobbet med forebyggende rusarbeid ved Majorstuen politistasjon i en årrekke. At ungdom ringer et nummer for å bestille sprit via en de ikke kjenner er en problematikk Oslo-politiet ser på som svært alvorlig.

– Det ikke er noen kontroll på hva som selges i det illegale markedet. Mobilnumrene er kjent blant ungdommene og de får direkte kontakt med selgeren eller en medhjelper som leverer varene mot kontant betaling på avtalt sted, opplyser Hovdal.

Han forteller at hjemme alene-fester utgjør en stor utfordring, og at de flere ganger har måttet kjøre mindreårige til legevakten på grunn av alkoholforgiftning.

– Når vi kjører patrulje i helgene er det ofte disse vi må rykke ut til. Det kan være mellom 50 og 100 ungdomsskoleelever som er samlet på et sted, og mange er da veldig beruset. Slike fester kan også føre med seg mange andre typer lovbrytelser som skadeverk, tyverier, vold og ikke minst berusede jenter som blir utsatt for overgrep og voldtekter, sa han til dittOslo.no i forrige uke.

LES OGSÅ: – Butikker selger røyk og snus til ungdom uansett aldersgrense

«Sprittaxiene» er en utfordring

DittOslo.no har lenge fulgt problematikken rundt de så kalte sprittaxiene i lang tid. Etter at kampanjerådgiver i AV-OG-TIL Elise Nyborg Eriksen skrev kronikken «Kjære foreldre, våg å være kjip», som ble lest mer enn 110 000 ganger, tok debatten virkelig av.

Hovdal kan informere om at SAMFOR, som blant annet jobber med å engasjere foreldre i rusforebyggende arbeid blant unge, i lang tid har jobbet med problematikken rundt ungdom og rus, og at spesielt sprittaxiene utgjør en stor utfordring.

– Vi har registrert at det er tre-fire telefonnummer som går igjen, men vi mistenker at flere personer bruker det samme, og at de deler mobiler seg i mellom, forteller Hovdal, som ikke har tenkt til å gi opp av den grunn. Politiet har de to siste årene etterforsket og gjort tiltak mot to identifiserte «spritselgere» og fortsetter arbeidet med å ta nye selgere.

Tips kan sendes til majorstuen.forebyggende@politiet.no

LES OGSÅ:

Solgte sprit til 14-åringer

– Tydelig at det trengs prosjekter mot rus

Høyt forbruk av alkohol, hasj og røyk blant ungdom i Oslo vest

«Kjære foreldre, våg å være kjip»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag