RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Har Frp endret politikk eller bare retorikk?»


 
  Foto: ILLUSTRASJON: FRP

Frps nye finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik Olsen, krever at finansministeren orienterer Stortinget om mandatet for forvaltningen av Statens Pensjonsfond Utland. Han sier til media at vedtaket om at Oljefondet skal investere 60 prosent av obligasjonspengene i europeiske valutaer i dagens situasjon virker svært risikabelt, og at Oljefondet på eget initiativ burde hatt anledning til å «bruke hodet» og plassert norske pensjonskroner i tryggere deler av verden.

Han mener Oljefondet burde hatt større mulighet til å se på realitetene, og at mandatet må ses på. Til det må jeg spørre – har Frp endret politikk – eller bare retorikk?

Senest i juni i år behandlet Stortinget stortingsmeldingen om forvaltningen av Pensjonsfondet for 2010. Der understreket Frp i sin innstilling det de har ment de siste årene, nemlig at (sitat) «det ikke kan dokumenteres at aktiv forvaltning gir best avkastning på sikt. Disse medlemmer er bekymret over kostnadsutviklingen på fondet og ønsker en indeksbasert forvaltningsstrategi.

Disse medlemmer mener at forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) i større grad bør forvaltes i henhold til globale indeksreferanser. En slik strategi vil både redusere risikoen og redusere kostnadene knyttet til forvaltningen.»

Videre at (sitat) «man er i en tid preget av statlige gjeldskriser. Disse medlemmer er også opptatt av at den aktive forvaltning i fondet ikke skal bidra til å svekke Norges renommé i utlandet. En tenkt situasjon som kan svekke Norges omdømme er om det blir offentlig kjent at SPU forsøker å profittere på et lands økonomiske vanskeligheter, for eksempel gjennom å shorte dette landets statsobligasjoner.» (sitat slutt).

Frp har hittil klart argumentert imot at Pensjonsfondet skal kunne «bruke hodet» når det investerer, og som det eneste partiet på Stortinget stemt imot aktiv forvaltning av fondet.

Solvik Olsen har ikke Frp i ryggen når han i media nå tar til ordet for at Pensjonsfondet må kunne bruke hodet og aktivt gå inn å investere! Dette er Solvik Olsen-retorikk for å gjøre Frp mer spiselig slik han forsøkte i energi- og miljøspørsmål. Eller har Frp ikke bare fått ny finanspolitisk talsmann, men også ny politikk for å tilpasse seg et mulig samarbeid med Høyre?

Irene Johansen

Finanskomiteen (Ap)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere