Gå til sidens hovedinnhold

Har Greni fra seg

Øystein Greni har lagt samlivsbruddet og den tøffe tida bak seg. Nå er Bigbang ute med plata han har drømt om å lage i ti år.

SAGENE: – Min bestevenn! utbryter innehaveren på Bentse kafeteria gledestrålende idet en lyslugget mann med stålblå øyne kommer inn fra vårsola.

Øystein Greni hilser hjertelig på mannen, bestiller kjøttkaker med kålstuing og en vørterøl. De stålblå skifter fokus fra tallerkenen og opp igjen.

– Jeg liker å gå hit: Et sjeldent type sted i oslosammenheng der alt er pesto og kaffe latte overalt, forteller han.

Bigbang Xtra Large

Med en bit av Californiasola på innerlomma har Oslos egen rockesønn vendt tilbake for plateslipp og turné. Bigbangs «Epic Scrap Metal» har blitt hyllet i mediene og nå skal oslopublikummet få en bit av kaka.

Torsdag 30. mars og fredag 1. april står Sentrum Scene på programmet.

– Vi har med oss to musikere fra USA i tillegg til oss tre. Med fem på scenen er det mulig dette blir stående som den beste turnéen vår så langt. Det blir på en måte Bigbang Xtra Large.

Hjem til Norge?

Han synes det er fantastisk koselig å være tilbake blant familie og venner i byen der han vokste opp. Likevel: det er huset i California som er hjemme. Eller?

– Akkurat det er noe jeg må finne ut av. Det er der jeg har hjemmet mitt og føler at jeg hører hjemme. Samtidig savner jeg datteren min som har flyttet tilbake til Oslo. Dessuten bor kjæresten min her, røper Greni.

Mens vokalisten, produsenten, låtskriveren og gitaristen tidligere har tilbragt 70 prosent av sin tid i L.A. og 30 i Oslo, har han nå tungtveiende grunner for å snu oppned på fordelingen. I det minste til datteren blir voksen.

– Da kan jeg flytte tilbake og bli gammal gubbe i sola. Surfingen, havet, det nydelige lyset.. Det er helt fantastisk der, smiler han.

Håndverker Greni

Greni gir alt når det involverer musikk - også da hans nye studio skulle bygges. Ved hjelp av gamle materialer og snekkerkompisen Martin har en gammel hytte fra 1906 blitt Bigbangs musikalske krybbe i Grenis hage i Echo Park.

– Som låtskriver må jeg ha samme grundighet som en håndverker. For en dyktig snekker, og en dyktig låtskriver, handler det om å bry seg.

Derfor er Greni også svært interessert i hvordan gitarer og forsterkere er bygget opp.

– Fordi her ligger nyansene som er viktig for musikken. Det er masse folk som kan lage fantastisk musikk og samtidig være slurvete. Jeg må ty til hardt arbeid og full konsetrasjon.

Rå energi

I arbeidet med Bigangs siste skive fikk Greni gjort det han hadde drømt om i ti år: Å ta vare på energien fra demoinnspillingene.

– Demoene, altså førsteutkastene når låta blir til, er helt magiske for meg. Tidligere har jeg følt at vi ikke alltid har klart å gjenskape energien fra dette uferdige og opprinnelige i studio. På denne plata er den rå energien der hele veien. Og kanskje er det nettopp dette «uferdige» som livet handler om. At vi skal nyte det.

Samlivsbrudd

Side opp og side ned er skrevet om Grenis samlivsbrudd før «Epic Scrap Metal» ble sluppet.

Historien om albumtittelen som refererer til en bedrift for metallgjenvinning og trekker paraleller til et knust hjerte er allerede skrevet.

– Jeg lurer på om aviser i Norge ikke synes musikk er interessant i seg selv, men tilfeldigvis noe som skjer ved siden av. I forhold til familien min og menneskene rundt meg er det leit at det er dette det handler om.

Problem på kinesisk

Selv håper Greni at livet blir mer stabilt i framtida.

– Da jeg var liten husker jeg at faren min sa at ordet problem var to tegn på kinesisk: tegnet mulighet og tegnet problem. Om det er Gud eller en større makt som gir oss utfordringer i livet, tenker jeg at det er en grunn til det. Man må fortsette å gi av seg selv.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden