*Nettavisen* Nyheter.

Har ikke noe med fastbinding å gjøre

Ullerntunet har nok kvalifisert personale på jobb hevder tilsynslegen.

Tilsynslegen ved Ullerntunet forsikrer om at pasienten som ble "bundet" til stolen, fikk forsvarlig behandling.

Lilleaker: Tilsynsutvalget i Bydel Ullern og bydelsutvalget reagerte sterkt på at en pasient ble funnet "bundet" i en stol på Ullerntunet bo- og behandlingssenter. Personalet hadde forklart at dette skyldtes mangel på personale, noe daglig leder i forrige utgave av Ullern Avis Akersposten tilbakeviste. Tilsynslegen ved sykehjemmet hadde ordinert binding av pasienten som en del av medisinsk behandling. Saken ble av bydelsutvalget oversendt sykehjemsetaten.

Feil inntrykk

Ansvarlig tilsynslege ved sykehjemmet, Ståle Haug, kjenner ikke igjen beskrivelsen av forholdene i denne saken.
For det første gir beskrivelsen fastbinding av pasienten et helt feil inntrykk av behandlingen. Pasienten har et belte som hindrer ham i å reise seg fra stolen, ellers er han helt fri. Beltet er festet mellom armlenene på stolen. Dette har ikke noe med fastbinding å gjøre, men er et bevegelseshindrende middel, sier Haug.

I full forståelse

Ståle Haug har i mange år vært overlege ved Ullevål sykehus og er spesialist i geriatri og indremedisin.
Pasienten det er snakk om mangler hofteledd. På grunn av demens er han ikke i stand til å ta vare på seg selv og forstå konsekvensene av det å reise seg. Hvis han reiser seg, kan han pådra seg brudd som kan være fatalt. Pasienten har også belte for å hindre at han faller ut av sengen. Han er en del urolig og han tåler beroligende medisin svært dårlig. I stedet for å ligge utslått av medisin, har han lange gode perioder, hvor han har glede av å sitte oppe. Dette gjøres i full forståelse og i avtale med pårørende, sier Haug.

Alltid kvalifisert

Han reagerer på at tilsynsutvalget ikke har tatt kontakt med ham eller institusjonsledelsen for å bli orientert om saken.
Alle papirer vedrørende ordineringen av behandlingen er oversendt fylkeslegen og påtegnet at dette er i orden. Tilsynsutvalget kan ha snakket med en vikar den lørdag morgen de var på besøk og blitt feilaktig informert. Utvalget skulle tatt kontakt med avdelingsleder på stedet. Det er alltid kvalifisert personale til stede.
Seksjonsleder i "Vern for eldre" mente at underbemanning og mangel på kvalifisert helsepersonell kunne være et problem i helsesektoren.
De bør undersøke grunnlaget for sine meninger. Som sagt det er alltid kvalifisert personale til stede. På den annen side ville jeg aldri tillatt bevegelseshindrende middel på grunn av dårlig bemanning. Vi er forbi det stadiet at underbemanning er årsak til bruk av slike midler. Det kunne være et problem for mange år tilbake.

Meget sjelden

Burde pasienten det er snakk om vært på en annen type avdeling?
Han burde vært på en spesialavdeling. Alle demente burde vært plassert i skjermete enheter. Problemet er at 70 prosent av belegget på sykehjem har en lettere eller alvorlig demenssykdom. Dermed er det umulig å lage skjermete enheter for alle disse. Når det gjelder den omtalte pasienten ble det vurdert overflytting, men sammen med nærmeste pårørende fant vi ut at han burde bli i sine kjente omgivelser, sier Haug.
Er bruk av bevegelseshindrende midler vanlig på sykehjemmene?
Det er meget sjelden at dette brukes. Men i noen tilfeller blir middelet brukt også i skjermete enheter med topp bemanning, sier Haug.
Han opplyser om at bruk av bevegelseshindrende midler ikke er lovregulert.
Det finnes ikke en egen lov om dette. Det er etter hvert blitt hevd at det kan brukes på medisinsk grunnlag, sier Haug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.