Har løpt fra Bond

Gemma Arterton spiller Tamina i Mike Newells «Prince of Persia», som får norgespremiere 19. mai.

Gemma Arterton spiller Tamina i Mike Newells «Prince of Persia», som får norgespremiere 19. mai. Foto: Foto: Filmweb

«Prince of Persia» beviser at Gemma Arterton (24) er mer enn en Bond-frøken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arterton fikk sitt store gjennombrudd mot Daniel Craig i «Quantum of Solace» (2008). Foto: Foto: Filmweb

Klikk på bildet for å forstørre.

Nyberømte Arterton er skeptisk til nettets finesser, forteller hun. Foto: Filmweb

Klikk på bildet for å forstørre.

Arterton var nylig å se i det gresk-mytologiske 3D-eventyret «Clash of the Titans». Foto: Foto: Filmweb

Tidligere i vår kastet hun glans over 3D-eventyret «Clash of the Titans». Nå dukker hun opp i nok en effekttung blockbuster – Mike Newells «Prince of Persia» (norgespremiere 19. mai). Kent-jenta Gemma Arterton er britenes nye Hollywood-hit på spinnesiden.

Hjelpsom

Du skal ikke se bort fra at stevnemøtet med Agent 007 i «Quantum of Solace» (2008) fikk betydning.

– Bond er hjelpsom på én måte, og mindre hjelpsom på en annen, forteller Arterton på et hotellrom i hjembyen London.

– For meg har det hjulpet med tanke på å få oppdrag. Men det kan også hindre deg siden mange er trangsynte overfor Bond-piker. Det motarbeider jeg etter beste evne. «Ikke døm meg,» sier jeg. «Jeg kan masse annet.»

Søt musikk

Actioneposet «Prince of Persia» er lagt til det sjette århundret. Artertons Tamina slutter seg etter hvert til kongsemnet Dastan og hans jakt på supervåpenet Tidens sand. Søt musikk oppstår underveis.

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli med i en film som dette. Jeg visste ikke engang at den er basert på et videospill. Da jeg vokste opp, leste jeg bøker, forteller Arterton og ler høyt.

– Jeg trodde aldri jeg ville få rollen, heller, fortsetter hun.

– Det var et sjokk. Det er det fortsatt. Selv da jeg så det ferdige resultatet, ble jeg sjokkert. Der er størrelser som Sir Ben Kingsley og Alfred Molina, liksom. Hva gjør den snodige vesla fra Gravesend i det selskapet?

Hemmelig Jake

– Hva lærte du av dine berømte motspillere?

– Noe av det viktigste var hvordan man kan holde ting friske etter femti opptaksrunder. Når budsjettet er stort, kan du gjerne bruke en uke på en scene. Likevel må du få det til å høres ut som om det er første gang du sier noe.

– Hvordan fungerte samarbeidet med Jake Gyllenhaal?

– Først var det hemmelig hvem den mannlige stjernen var. Jeg ble henrykt da det viste seg å være Jake. Selv om han er seriøs faglig, tar han ikke seg selv spesielt alvorlig. Han fleipet masse på settet, noe som styrket forholdet oss imellom.

– Hadde du innvirkning på engelskuttalen hans?

– Det er iallfall den beste jeg noen gang har hørt hos en amerikaner. Han fikser til og med gatespråket. Det gikk så langt at jeg glemte at han var fra USA. Jeg tar av meg hatten for det.

Lykkelig kjæreste

– Du møter nødvendigvis en del kjekkaser i Hollywood?

– Jo, men når du jobber sammen med dem, treffer du dem hver bidige dag. Og du ser dem fem om morgenen, når de har dårlig ånde og sånt. Da kommer du fort over det. Jeg er veldig lykkelig med typen min.

– Du er ikke redd suksessen kommer for kvikt?

– Vel, det er blitt litt mye i det siste. Egentlig fryktet jeg dette året. «Gleder du deg ikke?» har folk spurt. «Nei, jeg gruer meg,» har jeg svart. Det vil jo nemlig bli klart en gang for alle om jeg kan spille eller ikke.

Googler ikke

Arterton mener teaterlivet hennes er en fin motvekt til oppgavene på lerretet. I vinter scoret hun høyt med West End-stykket «The Little Dog Laughed».

– Der er det ikke noe fancy utstyr eller effekter å gjemme seg bak. Det handler kun om skuespillet og historien. Det gjør det skremmende og spennende.

– Leser du anmeldelsene dine?

– Jeg gjorde det før. Jeg prøver å slutte. Jeg tror ikke på dem uansett. Jeg pleier å si at jeg har holdt meg i fire måneder – holdt meg borte fra Google.

Arterton ler høyt igjen, før hun blir desto mer ettertenksom.

– Du må legge bånd på deg selv der. Ellers tror jeg det kan være skadelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.