RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har offentliggjort ekkoloddata


Innsyn: Aud Kvalbein (KrF) oppfordret Norsk Presseforbund til å engasjere seg i innsynssaken rundt ekkoloddataene fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. Det ga resultater og fredag ble dataene overlevert til Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot Giftdumping.Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen
Innsyn: Aud Kvalbein (KrF) oppfordret Norsk Presseforbund til å engasjere seg i innsynssaken rundt ekkoloddataene fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. Det ga resultater og fredag ble dataene overlevert til Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot Giftdumping.Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen
Fredag fikk Folkeaksjonen mot Giftdumping overlevert ekkoloddatene de i ett år har krevd innsyn i.

Malmøykalven: Jeg fikk ekkoloddataene fredag og har levert dem videre til Petter Marthinsen i Innbyggerinitiativet på Nesodden. Jeg er fornøyd med at vi endelig har fått dataene, men svært misfornøyd med at det har tatt et helt år, sier Knut Chr. Hallan i Folkeaksjonen mot Giftdumping.

Lang prosess

Det var i forrige uke at Secoras eier, Fiskeridepartementet, bestemte at ekkoloddata fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven skulle offentliggjøres. Men kampen for å få materialet har vært lang.

Jeg ser dette som en seier og er glad for at dataene nå endelig offentliggjøres. Men samtidig vil jeg si at det er på høy tid og egentlig flaut, ja nesten skammelig for norsk forvaltning, sier Aud Kvalbein (KrF) fra Nordstrand som har engasjert seg sterkt i kravet om offentliggjøring av ekkoloddmålingene.

Petter Marthinsen i Innbyggerinitiativet på Nesodden ba første gang om innsyn i ekkoloddmålingene i slutten av september i fjor, men har blitt nektet innsyn, tross flere klager. Det ble ikke fart i saken før jurist Kristine Holm i Presseforbundets offentlighetsutvalg, på oppfordring fra Aud Kvalbein, engasjerte seg i saken. Holm sendte 19. juli en begjæring om innsyn i dataene til Secora. Secora nektet innsyn, men Presseforbundet opprettholdt begjæringen. Secora nektet fortsatt og svarte med å komme med en juridisk betenkning fra advokatfirmaet Schjødt om at de ikke trengte å utlevere dataene.

Lite imponert

5. september påklaget Presseforbundet saken til både Fiskeridepartementet og til Klagenemnda for miljøinformasjon. I Forrige uke kom svaret deponimotstanderne har ventet på. Secora må offentliggjøre ekkoloddmålingene, fordi dette er å anse som viktig miljøinformasjon. Det har gått 360 dager for å få innsyn i disse dataene. Det er derfor liten grunn til å være imponert over Secora. Det er også flaut at Oslo Havn og SFT, som viktige offentlige instanser i denne saken, ikke har bidratt til at dataene ble offentliggjort, men heller har kommet med alle slags grunner for at dataene ikke skulle bli offentliggjort, sier Kvalbein.

Nå gjenstår det å se om ekkoloddataene kan gi noen klare svar på de mange påstandene som er blitt satt fram i deponisaken.

Hvis dataene viser at slammet ligger der det skal kan man jo lure på hvorfor Oslo Havn og Secora har brukt så lang til på å offentliggjøre dem. Hvis det viser seg at slammet er på avveie må vi fortest mulig få undersøkt hvor slammet har tatt veien. Hvis det viser seg at dataene er så dårlige at de ikke kan brukes har Secora gjort en dårlig jobb og Oslo Havn har ikke hatt dekning for å si at slammet ligger der det skal, sier Kvalbein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere