RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har råd til sprøyterom


Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen er skuffa over byrådets budsjettforslag, som legger opp til at sprøyterommet i Storgata legges ned.
Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen er skuffa over byrådets budsjettforslag, som legger opp til at sprøyterommet i Storgata legges ned.
En tredjedel av Oslos sprøyte- narkomane bruker sprøyterommet jevnlig. Det var ikke nok for byrådet.

SENTRUM: Jeg mener dette er en meningsytring fra byrådet, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, etter at det ble klart at byrådet ønsker å legge ned sprøyterommet.

Brukerne er redde

Sprøyterommet koster årlig 12 millioner, men av disse er om lag halvparten statlige midler. Det betyr at det økonomiske aspektet er småpenger i den store kommunale sammenhengen.

Brukerne er redde, og de føler en stor bitterhet over at de skal bli fratatt et tilbud de har hatt, sier Knutsen, som tilbakeviser påstander om at sprøyterommet før til økt rusmisbruk.

Vi snakker ikke om folk med ubegrensa midler her, de lever fra hånd til munn, og gjør ikke dette for å ta seg en fest. De tar sine daglige doser, sier han.

Verdighet

Da Østkantavisa besøker sprøyterommet sammen med Knutsen mandag formiddag er det kø i resepsjonen. Lokalene er lyse og trivelige, og brukerne smiler og ler. Trygghet og verdighet er stikkord for sprøyterommet.

Sprøyterommet redder liv. Det har aldri vært noen som har dødd av overdose på et sprøyterom. Samtidig handler det om å gi verdighet til de som er aller vanskeligst stilt, sier Knutsen, som legger til at tallene byrådet baserer seg på, slettes ikke er riktige.

Dette får Østkantavisa også bekreftet av ansatte på sprøyterommet. På mandag var det 1101 registrerte brukere av Oslos omlag 3500 sprøytenarkomane. I snitt er det nær 70 brukere innom sprøyterommet daglig, og det kommer stadig nye.

Bedre hygiene

Knutsen frykter at dersom sprøyterommet legges ned vil hovedstaden se en økning i både overdosedødsfall og smitteoverføring.

På sprøyterommet får brukerne rene sprøyter og de lærer seg hvordan man skal sette sprøyter. Dette tar de med seg videre og lærer det til andre, sier han, og forteller om tilfeller der brukere har forsøkt å bryte seg inn i avfallsbokser, for å få tak i brukte sprøyter når sprøyterommet er stengt.

Brukerne er desperate når de er i abstinens, sier han, og legger til at han håper sprøyterom-diskusjonen løftes opp på statlig nivå.

Jeg mener regjeringen må komme på banen. Dette er et ruspolitisk spørsmål, som gjelder for hele landet, ikke bare her i Oslo, sier han, men legger til at han håper bystyret vil fatte vedtak om å beholde sprøyterommet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere