Harald Stabell tar saken

Knut Chr. Hallan og Frank Hugo Storelv ble den 7. september 2007 fjernet av politiet etter at de lenket seg fast i masten på lekteren ved Malmøykalven. Nå må de møte i retten.

Knut Chr. Hallan og Frank Hugo Storelv ble den 7. september 2007 fjernet av politiet etter at de lenket seg fast i masten på lekteren ved Malmøykalven. Nå må de møte i retten.

18. og 19. februar må Knut Chr. Hallan møte i retten etter en aksjon mot dypvannsdeponiet. Nå har han fått oppnevnt Harald Stabell som forsvarer.

Knut Chr. Hallan hevder bruk av nødrett i forbindelse med aksjonen i 2007. Nå har han og medaksjonist Frank Hugo Storelv fått oppnevnt Harald Stabell som forsvarer.

Frank Hugo Storelv i Neptun har sammen med Knut Chr. Hallan fått oppnevnt Harald Stabell som forsvarer til rettssaken som er berammet til 18. og 19 februar. Saken blir trolig utsatt.

OSLO: Hallan står sammen med Frank Hugo Storelv tiltalt for ikke å ha etterkommet politiets pålegg om å flytte seg etter en aksjon mot lekteren ved Malmøykalven i september 2007. Hallan og Storelv ble først ilagt et forelegg på 10.000 kroner, subsidiært 20 dagers fengsel, noe de nektet å vedta.

Nødrett

Hallan og Storelv mener saken dreier seg om mer enn å ikke ha fulgt politiets ordre.

Vi brukte nødretten for å varsle om alvorlig miljøkriminalitet i Oslofjorden. Dette har vi gjort klart i våre politiforklaringer og det vil komme klart fram under rettssaken, sier Knut Chr. Hallan.

Det var i utgangspunktet bare satt av en dag til saken, men Oslo tingrett har utvidet til to dager på grunn av en omfattende vitneliste (se faktaboks). På vitnelisten står blant annet miljøvernminister Erik Solheim, tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy, SFT-direktør Ellen Hambro og havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

Fri rettshjelp

Hallan og Storelv var innstilt på å forsvare seg selv, men dette ville ikke tingretten gå med på.

Dermed fikk de oppnevnt offentlig forsvarer, og valget falt på Harald Stabell, som bor på Bekkelaget. Det er også bedt om at Axel Øwre får være medforsvarer under rettssaken.

Dette er et viktig signal. Vi får dekket advokatkostnader helt opp til Høyesterett, sier Hallan som på ingen måte gir opp kampen mot de ansvarlige for dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Utsettelse?

Harald Stabell ble oppnevnt som forsvarer 30. januar og har begjært saken utsatt. Dels på grunn av kort tid til saksforberedelser og kommende vinterferie, og dels på grunn av at han ønsker å avvente Oslo politidistrikts etterforskning av saken.

Begjæringen er sendt Oslo tingrett, som ikke har tatt noe standpunkt til utsettelsen.

Stabell ønsker også tre til fire dager til hovedforhandlingene, fordi saksomfang er stort og fordi vitnelisten er så omfattende.

- Vi regner med å få en utsettelse med bagunn i begjæringen og situasjonen og venter svar en av de nærmeste dagene, sier Harald Stabell til Nordstrands Blad.

Kritikk

Knut Chr. Hallan er kritisk til politiets behandling av saken og frykter nå at politiet bøyer unna og dropper hele saken.

Politiet har holdt tilbake innsyn i papirene og somlet med vitneinnkallingene. Innsyn fikk jeg først 11. januar da jeg fikk sitte på gangen hos politiet i en time og bla i saksdokumentene. Saken har vært inne til behandling hos Regjeringsadvokaten som prøver å forhindre at Erik Solheim, Harald Rensvik og Anne Beate Tangen må stille som vitner, sier Hallan.

Ingen kommentar

Nordstrands Blad forsøkte onsdag å få en kommentar fra politiadvokat Jørn Arne Elisenberg:

Knut Chr. Hallan kommer med kritikk av politiet på grunn av mangelfullt innsyn og sommel med innkalling av viter. Har du en kommentar?

Ikke nå, du får ring meg etter lunsj eller en annen dag, sier en svært ordknapp Elisenberg på telefon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag